Elmúlt egy év

Egy évvel ezelőtt írta itt egy ismerősöm, hogy semmi sem változik majd, a járvány után is minden ugyanaz lesz, mint régen volt. Szerintem már valamennyien tudjuk, hogy nem így van. Akik közben elmentek végleg, már nem lesznek itt, akik meg a helyükre jöttek és jönnek, egy nyomorodó korba születnek bele. Talán alábbhagy majd a pandémia, talán lesznek egyre erősebb, hatékonyabb szerek a vírusok ellen, talán félévente járunk oltásért, újabb és újabb vakcinákért az új mutánsok miatt, talán életmódunkká válik a bujkálás, a távolságtartás, az ölelés hiánya, vagy a szkafander meg a búvárruha. Nem fogsz többé kezet senkivel, vagy sürgősen kezet mosol minden idegen érintés után.
Kint, a világtérben minden gazember kihasználja a kényszerű fogságot, a világhatalom megkaparintásának mániákusai nem pihennek soha. Oroszország aljasul fenyegeti szomszédjait, éppen seregeket vonultat fel a határon, de a beteglelkű diktátor nem csak Ukrajnát fenyegeti, hanem minden gyengébb népet a közelében. Ebből él minden átkozott, a hódítás, az ellenségkép szakadatlan faragásának megszállottjai ülnek a lábainál, figyelik minden szavát. Kína nekiveselkedett, hogy a hongkongi demokrácia erőszakos eltaposása után megtámadja végre Tajvant. Nem tudom, mit tenne ez ellen Joe Biden vagy Kamala Harris, szerintem semmit. Merkel vagy az EU sem vonultat fel hadseregeket távoli tájak felmentésére. Orbán, a világ Pál utcájának legismertebb Gerébje majd nem nyilatkozik, titokban dörzsöli a tenyerét, ilyenkor a külügyünk is csak csendben fütyörészik, körmöt reszel és bámulja a plafont. Az ujgurokért vagy a kurdokért sem emeltünk egy hangnyi sóhajtást sem hivatalosan, ekkor ugyanis kitűzi a „Gyilkosokkal cinkos néma” kitűzőjét az egész magyar diplomácia. Így volt ez a Krím-félsziget esetén is. Semmiben nem foglalunk hivatalosan állást, a kormány inkább a zavarosban halászik ilyenkor. Közben a kínaiak elfoglalták Afrikát, napról napra növekszik a befolyásuk sok afrikai országban, kommunista-kolonialista gyarmatosítók, új fogalmakat tanulunk megint. Talán ennek a keretében épül a Budapest-Belgrád vasútvonal is majd. Csapatszállítás vagy gyarmatárú-felhozatal. Az építkezésből Mészáros vehet majd Várkonyi Andreának egy arab kereskedőházat meg két újabb focicsapatot. És közben mit csinálunk majd mi, COVID-survivors? Nem tudom… Engedelmesen szaporodunk a kínai-arab-orosz stb. földesuraknak, hogy legyen majd, aki dolgozzon a gyáraikban. Meg majd pityergünk a Facebook-on rendületlenül.
Egy békésebb, toleránsabb demokrata nem tud, de nem is akar olyan primitív módon, megtévesztéssel és/vagy fizikai erőszakkal harcolni, mint az evolúciós versenyben kissé másképp lemaradt műveletnek neonáci… miután ez utóbbi nem ért meg semmiből semmit, még csak vitatkozni sem lehet vele, mert nincs közös tér. Ökle van agytekervény helyett. Talán kopasz és fekete trikóján turul landol Trianonban, ennyit tud a világ folyásáról… neki persze az ellenség egyik megtestesülése a frusztráló Homo Sapiens, akivel kevés közös halmazt képez a szókincse. Megy az utcán ez az előember, letépi a szivárványos vagy demokrata zászlókat, megüti a szembejövő szemüveges és gyanús értelmiségit, és ő az uralkodó „faj”, a kormány embere. Ő van a TV-kben, ő írja az újságokat, ő énekel a színpadokon, vele szelfizik Demeter Szilárdtól Semjénen át a Karmelita Kolostorig mindenki. Ő kapja majd az összes művészeti elismerést, állami díjakat. Téged visz el a rendőrség személyi jogok megsértéséért, ha beszólsz neki.
Várod már a közeljövőt te is?
2021. április 03.