Orosztalanítás

Dobjuk ki az orosz edzőt! – mondta az ukrán nagykövet. Változtassa meg a nevét Orosz Anna! – hangzott el máshol. Az amúgy népszerű kanadai kaját, a poutine-t világszerte leveszik az étlapról a vendéglők a vendégek tiltakozása miatt… mert a neve hasonlít Putyinéra.
De ne hülyüljünk már meg egészen, emberek! Azért, mert egy kretén diktátor elveszítette az eszét, még nem fogok páros lábbal ugrálni a Háború és békén vagy az Anna Kareninán! Hitler miatt sem dobtuk ki Thomas Mannt, Richard Wagnert vagy Bachot, csak azért, mert németek voltak! Az igazán sötét hülye kitelepítette a svábokat Magyarországról a második világháború után. Mi, magyarok, vagy csak Rákosi személyesen? Magunkra vettük ezt a bűnt? Nyilván volt egy rakás „színmagyar” szemétláda, aki lihegve beköltözött a svábok üresen hagyott házaiba, ahogy a zsidókéba is tette.
Éppen Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét hallgatom. Nem, hogy haragudnék rá, amiért szintén orosz, mint Putyin, hanem még jobban szeretem, mint eddig. Az igazi nagy művész izmusok feletti, humánus csodalény, aki sokszor inkább szembeszegül a diktátorok, királyok piszkával, nem mindenki Ákos, Szikora Robi vagy Nagy Feró. A valódi nagyok a mai Magyarországon is az emberek oldalán állnak, nem elnyomásén. Független lények és sokszor inkább szegényen halnak meg, de nem szegődnek elvtelen szolgának. Putyinra haragszom, persze, de nem haragszom Eisensteinre, Tarkovszkijra vagy Bondarcsukra. Amikor itt volt a Mojszejev, nagyon nagy élmény volt élőben látni őket! Imádom az orosz néptáncot! És nagyon szeretném, ha egyszer együtt táncolnának nekünk, egy színpadon a Virszkyvel!
2022. március 08.