Átfedések

A kommunizmus egy gyönyörű eszme, az emberek egyenlőek, nincsenek hatalmasok és szegények, köztulajdon van, és mindenki a szükségleteinek megfelelően részeseik a közjavakból…
A kommunizmus megvalósítása egy taszítóan zsarnoki diktatúra, tízmilliók vére és halála tapad az eszme pufajkájához, börtönök, lágerek, gumibot, kínzás és éhhalál, erőszakos ideológiai elnyomás.
Április negyedike van, a kommunizmus Vörös Hadserege ekkor foglalta el, szabadította fel hazánkat. Szétverte a fasiszta német-magyar-nyilas hadmaradványokat, közben rommá lőtte városainkat, közben felszabadította a gettók, koncentrációs táborok lakóit, kenyeret adott az éhezőknek, csokit a gyerekeknek, megerőszakolta a magyar lányokat és anyákat. Egy hitvány bandát ültetett a nyakunkra, elvette tőlünk a demokrácia maradékát is.
A kereszténység egy gyönyörű elképzelés, a szeretet vallása, a világra, a többi emberre, még az ellenségeidre is rávetülő jóság, megbocsájtás, áldás és béke. A szegények, elesettek megsegítése...
A kereszténység a valóságban az elnyomás és a könny tengere, százmilliók ártatlan vére alvad még a lába nyomában is, kínzás, máglya és sikoly, asszonyok megerőszakolása, kisfiúk megrontása, a szegények kizsákmányolása, kastélyokban pompázó főurak mulatozós bulija, térítős ideológiai erőszak egy életen át.
De erről a kereszten meghalt, majd ma feltámadott Jézus Krisztus nem tehet, ő csak keservesen a szeme elé kapja vasszöggel átvert kezeit, hogy mivé lett az, amit ő egykor hitt és remélt.
Ma van húsvét vasárnapja, a feltámadás, ami az idők során felszabadítás is, és önkényes elfoglalás is lett, akárcsak a Vörös Hadsereg hengere.
Ma ez a két dátum egymásra tolódott, mint tektonikus lemezek a föld kérge alatt, egyik a másik nyakára hág, a kétféle erőszak nem fér meg egymástól, ahol tudja, kiprédikálja, kitagadja, üldözi is egyik a másikat.
Gondoltam is, hogy ki kéne már menni a szabadba, megnézni, hogy ez a két banda hogyan kergeti egymást a tavaszi réten, meg a történelemkönyvek gyorsan fakuló lapjain, sarlókkal, kalapácsokkal és keresztekkel ütlegelve egymást, szobrokat döntögetve, könyveken taposva…
De aztán jobbat gondoltam… inkább elmentem a „K” épület egyes oltópontjára oltakozni, és magamba fogadtam a megváltást?, áldást? Jézus testét? a kivégzőosztag ólomgolyóját?
…nem, nem, inkább a BioNTech, Fosum Pharma Pfizer vakcináját, gondolván ezzel másokra meg magamra is, meg a közös jövőnkre. Igaz, hogy ez még csak az első oltásom volt és egy hónap múlva jön a következő, de talán megtettem egy lépést a megváltás, feltámadás, felszabadulás felé.
2021. április 04.