Civilizációs szintek rovat

Karcsi nagyon jó arc volt. Egy időben nagyon szívesen elmentünk hozzá esténként, kártyáztunk vele a teraszon, és remekül szórakoztunk. Istenem, a régi szép nyarak… Mindez a Fővárosi Tanács egyik gyereküdülőjében történt a Balaton partján, ahol Karcsi sok éven keresztül volt az emblematikus nevelőtanár. Része volt a nyárnak, kiváló pedagógus volt, a főnökei, meg a gyerekek is szerették, meg mi, környéken nyaraló srácok is. Pedig Karcsi határozottan meleg volt, nem is titkolta, az összes erre utaló magatartási jeggyel, de ez nem zavart senkit. Soha nem mondott, nem tett velünk semmi olyant, amit a szemére vethettünk volna. Inkább az jut eszembe róla, hogy egy nagyon színes egyéniség volt. Mint egy szivárvány…
P. bácsi különös eset a 70-es évek végéről. Kibukott valahogy, hogy a rábízott gyerekeket úgy fenyítette sokszor, hogy egyesekkel és saját magával is khmmm… törülközőkre rázta ki vagy verte ki a humán örökítő anyagot, más gyerekekkel meg ugyanezt felnyalatta… de ez csak része volt a repertoárjának. P. bácsi szintén nevelőtanár volt, de ő nem volt meleg. Egyszerűen csak megtehette, amit tett, hiszen párttitkár volt az egyik fővárosi nevelőotthonban. Én éppen ekkor sűrűn újságírónak képzeltem magamat, szorgalmasan írtam is a Pedagógusok Lapjába, el is zarándokoltam a Fővárosi Tanácsra T. főosztályvezető elvtársat meginterjúvolni az ügyben, de ő közölte velem, hogy nem, nem írhatok erről… ezeket az eseteket az akkor pártállam pontosan ugyanúgy kezelte, mint a mai magyar katolikus egyház a pedofil papokat. Egy nap letartóztatták P. bácsit, másik nap csendben kiengedték és meglapogatták a hátát, ejnye hát ne már úgy, hogy mindenki megtudja…
Egy párttag vagy pártfunkcionárius haragudott P. bácsira? Ááá, dehogy! Pusztán csak azért, mert kitudódott a dolog! A kalocsai érsek a pedofil papra haragudott? Ááá, dehogy! Hanem inkább arra, aki megszellőztette az ügyet! Ezek az összes esetben szinonim dolgok, legyen szó Borkayról, Kaletáról bárkiről. Nem a hazug Szijjártó volt a ludas a jachton, ahol éppen tobzódott a korrupcióban, hanem a „szemétláda” fényképész, aki mindezt nyilvánosságra hozta. Persze, a bigott hívő egy született kretén, legyen az isten nevének helyén Jézus, Lenin, Orbán vagy valamelyik latin focista, ő elfogult. Mondjuk, elátkozza Pikó Andrást vagy Karácsony Gergőt, hogy honnan van nekik biciklijük, biztos, hogy lopták, de ha az ő isteneinek jachtja, repülője meg palotája van, akkor az világ legtermészetesebb dolga, megdolgoztak érte, nyilván meg is érdemlik. Ennyire hülye nem lehet senki, mondanád, de bizony lehet, olvass csak kormánysajtót, jobbos véleményeket, mondom én.
„Budaházy Edda szerint a szivárványos lobbi arra törekszik, hogy gyengüljön a civilizáció.” – írja a Pesti Srácok nevű weblap. Talán azért, mert a civilizáció nyilván azonos a Budaházy családdal.
Budaházy Edda „civilizációs” kompetenciáját, azt, hogy teleszaporodni a vidéket mások rovására, körülbelül a rendszertanilag legalacsonyabb rendűnek tartott állatok is tudják. A kulturáltabb, civilizáltabb lény nyilván inkább visszafogná a túlnépesedését, ha már ilyen mérvű felesleg keletkezett belőle a világon. Ha jól gondolom tovább, akkor az istentelen és hazafiatlan dolog, ha Karcsi, a remek nevelőtanár nevel gyerekeket, talán sokkal jobb lenne, ha a P. bácsik mintájára tevékenykedő egyházfiak tennék. Hogy nekik ugyanúgy nincs „természetes” úton gyerekük? Nem baj, ami az egyiknél magasztos és dicső dolog, az a másiknál gusztustalan és káros. Az egyik pont azért alkalmas a nevelésre, amiért a másik meg nem. Ez tökéletesen kiegyenesíti az agyat, kisimul tőle minden barázda, olyan ez, mint a hajvasalás.
Persze addig, amíg visszanyerjük a barázdáinkat, Novák Előd amatőr rúdtáncos biztos letép még az égről egy-két szivárványt.
2020. augusztus 28.
Címkék: meleg