És ki legyek én?

Ebben a korban már abból tudja meg az ember, hogy él, ha az agya még gondolatokat termel. (Az anyagcserén kívül ez az élet másik biztos jele.) Lehet, hogy a nyuggerek mind így vannak ezzel, mert ráérnek gondolkodni…
Idén szép csendben elmúlt a Föld órája. Korábbi években még hírverést korbácsolt, sokan írtak, beszéltek róla, idén csak úgy elmaradt. Lekapcsoltak ugyan bizonyos lámpákat itt vagy ott, de ennek nem lett nagy visszhangja. Talán kiszerettünk ebből az ünnepből is. Én szombaton elmentem Krisna templomába, hogy segítséget találjak, vagy embereket, akik szintén a segítséget akarják vagy keresik, de mindössze ennyi történt. Elhangzottak az énekek, elégtek a gyertyák, a Föld meg pusztul tovább.
Ha minden nap halljuk, látjuk a bajt, akkor hozzászokunk. A nagy járványok idején is, először sikoltoztak az emberek, menekültek, bujkáltak, aztán később már viszonylag közömbös arccal kerülgették vagy átlépték a halottakat az utcán. Azt mondják, ugyanígy hozzá lehet szokni a háborúhoz is. Nem tudom, nem próbáltam, de elhiszem. Én is biztos fásult ábrázattal keresgélnék inkább a romok között pár hét után, valami ehetőt vizslatva, sziréna ide vagy oda. 
Most a Föld haldoklik, és vele együtt minden élő rajta. Kimerült, elfáradt, de csak törik, verik, nyúzzák tovább. Egyre nagyobb a baj, egyre több ország fogna össze a megmentéséért, de állandóan vannak kerékkötők. Mint például egy Donald Trump vagy egy Orbán Viktor… a rövidtávú gazemberek a jelenkort akarják tövig kiélvezni, életükben harácsolni és hancúrozni, ameddig csak bírnak és nagyívben tesznek az utókorra. A vallások szemforgatva kerülik a témát, mindegyik úgy van ezzel, hogy a saját főbűvésze külön neki varázsolta és adta ezt az egész Földgolyót, kényre és kedvre, használatra és kizsigerelésre, aztán, ha nagy gáz lesz, majd csak eljön a főizé második-, harmadik-, sokadik királysága, kalifátusa,, Visnu X-edik megtestesülése, aztán majd rendet tesz izibe! Özönvizel, újranöveszt, feltámaszt, mi az neki? De addig is, a földi helytartók porig rombolják a maradékot, a Semjének, Lázárok kacarászva szétlövik az erdő-mező szabad népét, a Mészárosok felperzselik a maradék nádasokat, letarolják a fákat mindenfelé, a Trumpok el sem hiszik a globális felmelegedést, az Orbánok meg hallani sem akarnak a műanyagok korlátozásáról. És ezekkel élünk, egyazon bolygón. Még hatalmat is adunk hozzá nekik, hogy hülyék lehessenek. Na, nem azért, de a szocialisták is mániákusan le akarták igázni a természetet, kiaknázni minden kilophatót a földből és föld alól, a kapitalista múlt- és jelenbarmai meg nagyüzemben kizsákmányolnak mindent belőle és pénzzé teszik.
Egyedül talán a civilek, meg a zöldek… bennük maradt még valami szív és féltés, de szerte a Földön nyomorúságosan küzdenek az erőszakos, kapzsi államhatalmak ellen mindenhol. Ők etetik a szegényeket, ők segítik az elesetteket, próbálnak tenni valamit az állatokért, szedik a szemetet, beteget látogatnak, és ha maradt még egy kezük, akkor kongatják a vészharangot is. De a süket erőszaknak ez csak távoli berregés… legfeljebb barbár támadást indítanak a békéért tüntetők ellen a vízágyúikkal meg a hülye rendeleteikkel.
Legyél te is civil! Segítsünk magunkon, mert más, sem fentről., sem lentről, nem segít.

2019. 04. 03.