Népfantázia

Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, hogy ha nem lennének nemzetek, vallások, pártok, nem lennének háborúk sem, mert akkor ki ki ellen és miért? Gondban lennének a fegyvergyárak nagyon, legfeljebb a rendfenntartó erőknek lennének valami botjai vagy vízipisztolyai meg vízitankjai. De a valóság meg más, és nem csak a mélyben húzódnak tektonikus törésvonalak, hanem a hullámzó embertömegben is, akik ellepik a bolygót, mint a sáskák. És állandóan feldobja a kérdést a gép, hogy kiknek van itt több joga élni, nekik, vagy nekünk? Nekünk, mert mi vagyunk az igazabbak! – vágja rá minden nemzet és minden vallás öntelt fütyikalapja – meg mi élünk itt évezreddel régebben, mint az összes többiek! Na, és ebből az óvodás megjegyzésből nem fogy ki senki ezer és ezer év óta, hanem inkább a többiek szemébe/re hányja a homokat. Néha az értelem kerekedik felül, néha az agresszív hülyék, de hát nem egy unalmas helye ez a Föld, már a marslakók is megmondták fényévekkel ezelőtt.
Valaha a magyarok is úgy kerültek ide, hogy mindenféle más népek taszigálták, lökdösték őket keletről nyugatra, de hogy ez a lökdösődés ne tűnjön menekülésnek az utókor előtt, inkább kitalálták maguknak ezt a Csodaszarvas-kergetést, hogy ők nem menekültek ám, hanem hősiesen üldöztek egy igazi szarvast, közben meg a vízparton inkább macsósan lerohantak egy csapat ártatlanul feredőző fiatal nőt, ***élre hányták őket, de ez még jóval a #metoo-korszak előtt volt, tehát jó mulatság, férfimunkának számított.
Ezek közül a fazonok közül ma már senki sem él, de a leszármazottjaik közül is csak századiziglen hordoz valaki ilyen vért, hiába is mondod, nem Dul király az űk-űk-űknagyapád. Azokat már elaprították a szlávok, tatárok, germánok, törökök, te csak a közben betelepített taljánok, teutonok, frankok, elrabolt asszonyok és megszálló hadseregek ilyen-olyan maradványa vagy. De nem baj, ne aggódj, jó vagy így magyarnak, ahogy vagy! Te is, én is, mindenki.
Most megint mozgásban vannak a népek, megindultak ezért-azért, pénzért, vízért, élelemért, bármiért, s jönnek-mennek a világon át. A helyi vegyesházi vicsorászok meg azt mondják, hogy ide aztán nem, csak a testünkön, vérünkön át! De ezzel bepróbálkozik így mindenki, jön a szegény rokon, kér valamit, hát, nem is ismerjük, ez aztán nekünk nem rokon, ki ez, hess innen!
De közben minden magyar faluban van már három kínai bolt és kajálda, minden városban öt arab gyrosos, minden magyar üzemben rengeteg japán, német vezető, az utakon ukrán, szerb munkás, a románokról, indiaiakról meg már nem is beszélve…
Na, most vízionálok egyet… öööö… na, csak meglett…
Kettőezervalahányban a Vidi Turul vs. norvég Pakompart SC meccsen a 37 fős rekordnézőszámból leszól egy ferdeszemű, keletázsiai fazon, akinek Csiu Kang Li volt a nagyapja, de őt most Kovács Dezsőnek hívják, azaz odaordít a pályán töketlenkedő fekete bőrű Szabó Lajos II-nek, akinek még Kubából jöttek az ősei, hogy
- Te a büdös qwanyád! Hát nem dobog benned magyar szív? Hát hun van itt a magyar virtus!!
Az meg visszaszól, hogy
- Az én őseim Vereckénél hullatták a vérüket az ilyen gyüttmentekért, pofád befogod!
Mindeközben azt mondja a ceglédberceli Muhamed a barátjának, a feketeafrikai származású Gorengeanu Duruckunak, hogy
- De nem magyar az, akinek nem fáj Trianon!
- Trianon soha nem volt a tiétek! – válaszol a Regátban született fekete bennszülött – mindig is a miénk volt, az én őseim voltak a havasalföldi vajdák!
Ezen aztán jót röhögnek az ibizai sörözőben. leteszik az asztalra a belga söröskorsót és azt mondják, hogy
- Gyere, menjünk inkább el az ír táncházba a székely meg a dán csajokkal!
És azt hiszem, hogy semmivel sem lesznek magyarabb magyarok, vagy kevésbé magyarok, mint te vagy én vagy bárki más.

(2018.08.30.)