Embert tolláról rovat

- Nem játszhatsz a szomszédék Lajoskájával, Pistike! Jellemtelen, aljas emberek, még a végén azt hiszik, hogy mi is olyanok vagyunk! Ismered a mondást: „madarat tolláról, embert barátjáról”… - gondolom, párezer családban elhangzottak hasonló szavak az elmúlt évtizedekben is.
Recep Tayyip Erdoğan diktátor érkezik éppen a miénkhez. Nem újkeletű cimboraság ez, tudjuk, hogy a legrohadtabb kényurak egymás nagy tisztelői és támogatói az erkölcsi zavarosban. Ilyenkor elolvad az, hogy ki muszlim, meg ki keresztény, a hazug szlogenek, amik életben tartják őket, be vannak söpörve államilag a drapéria alá. Majd, ha elmegy, akkor lehet megint a muszlimokat qwanyázni, de most az érdek másról szól. De az emberi jogokat lábbal tipró kiskirályokat mindig tüntetőleg a barátainknak tekintettük, a kirgiztől az azeriig, Putyintól Dutertéig… a bandába nemrég szállt be a bolgár állami bűnszövetkezet, amikor úgymond kiállt Magyarország mellett az emberi jogi csatában. Ma már úgy tűnik, hogy Európa kontra jogtipró diktátorok sunyi bagázsa a másik oldalon. Sötét üzelmek. pénzügyi manipulációk, korrupt összefonódás itt, a pénzforrás ehhez meg odaátról csörgedezik. Néha-néha a nyugati oldalon is akad egy-egy „szövetséges”, egy példakép, a nőket abuzáló Berlusconi vagy egy nyíltan fasiszta Le Pen. Magára valamit is adó politikus már nem ráz ezekkel kezet. Olykor már a konzervatívok, jobboldaliak is elhatárolódnak az erőszakolóktól, akik körvadászatokat tartanak a saját ellenzékükre, megmérgezik, bebörtönzik vagy lelövetik a másként gondolkodókat, azaz tőlünk keletre szinte mindenhol. Itt vagyunk megint a két világ határán, és megint a rossz oldalra húzunk. Valami istenadta tehetsége ez a mi népünknek a történelemben, hogy mindig odafurakodik, ahol a gonosz tollászkodik éppen, aztán megint évtizedekig jajveszékel, hogy de meg már milyen igaztalanul bántják őt a rossz bácsik!
De ha jellemezni kívánnál egy „jellemet”, ahogy ugyebár madarat tolláról, akkor nézd meg az illető külföldi barátait… azután nézd meg a hazaiakat. A szellemi nehézfegyvereket, mint Mészáros Lőrinc, vagy az erkölcsi magaslatokat, mint Farkas Flórián…
Aztán tedd helyre az illetőt, aki téged képvisel a nagyvilágban.
Welcome Mr. President!

(2018.10.08.)