Másnap

Most úgy fest a dolog, hogy mától, ha megyünk az utcán ebben az országban, azzal a tudattal mehetünk, hogy minden második vagy harmadik ember, aki szembejön, diktatúrában szeretne élni. Mit szépítsük, így van. Persze, vidéke válogatja, hogy mennyire és ki miért. Budapest most sem többségi Fidesz, és még itt nálunk is, ahol ugyan az óvodákban házaló keresztény hadúr nyert, simán megfordította volna az eredményt, ha a pártok tényleg visszalépnek egymás javára. Ha csak egy párt visszalépett volna a másikért, már bukik is az álszent. Ha kettő vagy három, akkor meg nagyon. Tehát a szembejövő emberekből az utcán háromból kettő nem akar diktatúrát, legfeljebb egy. De ez is elég így. Tehát kicsit több együttműködéssel, Budapest nem fideszes város.
Azt látom, hogy az ismerősem többsége teljesen ledermedve, értetlenül áll az eredmény előtt. Én is, persze, de azért valamennyire szeretnénk megérteni az okokat is a sokk után. Nyilván nagyon eltérő indíttatásai vannak annak, hogy az emberek miért döntöttek így. Korosztályonként, műveltségi szintenként, érdekszféránként meg lakóhelyenként is.
Én tegnap egyik döbbenetet éltem meg a másik után. Először is azt, hogy ilyen hihetetlen, váratlan mennyiségű ember jön el szavazni. Voltam már pár választáson bizottsági tag, de most, mintha sohasem fejeződött volna be a sor, csak jöttek és jöttek, szinte szünet nélkül. 80% feletti részvétel nálunk… Nocsak, nocsak, az emberek többségének elege van! Változást akar! Akkor meg hajrá! Második sokkos felismerés, hogy a többség első, meg utolsó választó. És ez most nem vicc, egyáltalán! Alapjában véve kétféle ember jelent meg: túlnyomó többségben az élete utolsó útjára elvánszorgó néni meg a bácsi, aki széktől székig vonszolta magát, volt, aki centinként, de akkor is csak jött és jött, miközben kettő másik még a széken lihegett éppen. Arra gondoltam, hogy egyáltalán nem mehet csodaszámba az a rendkívüli esemény, ami minden korábbi választáson bekövetkezett már valahol, hogy valaki egyszerűen meghal a szavazóhelyiségben. Itt ez tegnap 8-10 esetben abszolút nem lett volna meglepő. A maradék választói típus túlnyomó többsége meg 30 év alatt fiatal volt. És ez legalább olyan elképesztő, még jobban, mint a másik, a fiatalok az előző években alapvetően hiányoztak ezeken az összejöveteleken. A 30 és 60 között korosztály előfordulása elenyészőnek tekinthető. Miért??? A minket körülvevő házakban csak életük hajnalán és alkonyán élő emberek élnek? Ezt soha nem gondoltam eddig. De akkor mi történt és miért? Honnan tudod, hogy az idősek mire szavaztak? Hát onnan, hogy a mozgóurnát külön számolják mindenhol. És bizony, aki még kimozdulni sem tud a lakásból, az is a Fideszre szavaz. Mert, hogy semmi kapcsolata sincs a külvilággal, csak az állami propaganda. Fekszik, fogy az élet a szeméből, a nyomorult nyugdíja már sohasem éri el Európát, a rendelőben, a kórházban már többször hallotta, hogy lemondtak róla, ezt a korosztályt ez a rendszer már nem kezeli, ellátatlanul hagyja, de egész nap attól retteg, amit valami Spöttle nyomat neki az összes csatornán, hogy jönnek a négerek és őt jól farba fogják fúrni… mert máskülönben miért? De tényleg, miért? A szakadt szegénységükből drukkolnak annak, hogy a felelősségre vonás nélkül, jogtalanul pénzhez jutók még gazdagabbak legyenek? Utolsó leheletével a néni azt súgja a kenetesnek, hogy vegyen a Mészáros még egy repülőt vagy jachtot és akkor ő boldogan hal meg?

Címkék: választás