Bözödújfalu elárasztva

Ha Erdélyben jársz, márpedig miért ne járnál, akkor nyilván el is mész Maros megyébe, az elárasztott Bözödújfaluhoz, mert miért is ne tennéd? Meg azért, mert elgondolkodtató. Megállsz az emlékfal előtt és elmélázol azon, hogy a különböző felekezetű, hitű emberek milyen nagy szeretetben éltek együtt itt évszázadokon át, amíg egy diktatúra véget nem vetett ennek…
Lehet, hogy az ottaniak nem is ismerték azt a szót, hogy tolerancia, csak használták, megélték a tartalmát. Ma nagyon sokan ismerni vélik ennek a jelentését, de nem használják, kissé már talán szitokszó lett belőle, éppen úgy, mint a szabadság vagy a becsület szavakból…
És éppen e napokban megint felcsap a láng, villan a kés, repül a kő a három vallás fővárosában. Az egyik Úristen kegyelméből sem hajlandó elengedni ezt a dolgot egy rakás hülye évszázadok óta. Valamelyik banda csak kisajátítaná magának örökre, más bandák meg ezt nem szívesen tűrnék. Mindenféle nemzetiségű férfiak tíz- meg százezrei haltak halomra ezért a marhaságért, nők tíz- meg százezrei gyaláztattak meg, talán csontokból lett a környék kő és porsivatag. Alig-alig akad értelmes ember, aki kiállna középre és azt mondaná, hogy srácok, hát legyen
akkor így, maradjon örökre Jeruzsálem három vallás fővárosa és kész. De ha valaki ezt mondja, azt mindig lelöki egy sereg valláskárosult a szónoki hordóról… pedig lehetne élni békében is, talán. Emlékszem, amikor lányom mesélte, hogy a határvidéken néha este a zsidóknál, néha meg az araboknál vendégeskedtek, ettek, és a béke fehér madara szálldogált a kibucok között. Mert ismerték egymást. Ilyen egyszerű ez, ahol megvolt az emberi kapcsolat, ott emberek is maradtak a kétlábúak.
Hazagondolván ide, mi bajom származna abból, ha gyerekeink iskolai színielőadásán egyik szülőtársam, Leila ülne az egyik oldalamon, a másik oldalamon meg Ahmed… semmi. Ők is tapsolnának a gyerekeknek, örülnének, meg én is… ahogy erre már számtalan hasonló példa volt is. De nálunk még csak fejkendőben se járjon senki bizonyos falvakban, mert ott bizony nem humanoidok élnek.
Az ISIS terrorista egy elfogadhatatlan baromarc, aki ellen harcolni kell tűzzel és vassal, mert épeszűek társadalmai sehol nem fogadhatják el ezt az embert vagy eszmét, vallástól teljesen függetlenül. A menekülteket, gyerekeket, nőket inkább éhen halasztó, vagy a határon örömmel megfagyasztó gyalázatos nem sokban különbözik ettől szellemében, de ő már bizonyos társadalmakban valahogy elfogadottabb. Ezt nehéz megmagyarázni, de így van.
Egy normális világban ma minden keresztény az mondaná, hogy Boldog Hanukát, zsidó cimborák! Egy normális világban karácsonykor minden zsidó Boldog Karácsonyt kívánna minden kereszténynek. Meg egy normális világban minden keresztény és zsidó Boldog Ramadant kívánna minden muszlimnak és fordítva.
De Bözödújfalu el van árasztva. A szelleme is.
De várjunk csak!! 2017-ben a víztározó szintjét több méterrel csökkentették! Talán az eltemetett gondolat újra napvilágra kerül, s valahogy megint terjedni kezd! Békés ünnepeket és jövőt mindenkinek!

bozatforg2.JPGbozatforg1.JPG