Napi elmehábor rovat

Ma utam az egyik nagy kórház sebészetére vezérelt, ahol már az osztály bejáratánál nyugodtan, kényelmesen rá lehetett könyökölni a levegőben a tömény szarszagra. Ezt mondhattam volna sokkal szebben és másképp is, de akkor nem fejezi ki a nyers valóságot. És érdekes módon nem azért, mert nem volt már személyzet, hanem inkább azért, mert a közegészségügyi ellátás területén lábadozó páciensek elég szorgalmasan termelték a salakanyagot, tele ágytálakkal surrogó, megtrágyázott és összegyűrt lepedőket cserélő nők hangyáztak itt-ott ki-be a termekből, valahogy úgy képzeltem el a sok bent heverő mámit, mint megannyi szétvetett lábú bőségszarut, egy kórtermet meg úgy esetleg, mint egy katyusa-sorozatvetőt . És mindezt mennyiért?
Egy ápolónő alapbére kb. 140.000,- forint. Erre rájön ilyen-olyan pótlék, meg túlóra, meg miegyéb, és akkor kb. 200.000,- bruttó bére van a nővérkének. Ha sokat dolgozik… Ha nettó 100.000 forintot keres itthon, akkor nettő négyszer annyit nyugaton. Ha nettó hülye, vagy nettó hazaszeretően önfeláldozó, akkor itthon is marad.
Ha az egész ország szegény lenne, akkor nem is szólnánk semmit… hát ez van emberek, itt, nálunk Mauritániában, Maliban, Burkina Fasoban ennyi a fizetés, meg még egy kecske félévente… de az ország nem szegény, hanem hááá, nagyon jól teljesít! Ez igen, a semmiből, mert hiszen Gyurcsány alatt porig volt rombolva szándékosan minden, az emberek kilőtt szemmel, vakon és éhesen kóboroltak az utcán, de most meg aztán!! Hóó, itt a Kánaán! Persze, itt a Kánaán akkor, ha az M1-en, Duna, Echo TV-ben stb. és egyéb kollaboráns műhelyekben kell bemutatni itt a népi jót, de ha az van, hogy hát miért is nem fizetünk mi európai bért, miért nem biztosítunk európai ellátást, akkor bizony szegényemberek vagyunk még mindig, majd bértárgyalunk, ne legyen már sztrájk, hát az ország nem bírja már ezt, beleszakad… Hát még metróra sincs, nem igaz? Azért késik a felújítás. Hát honnan vegyünk? De hát van itt pénz egyáltalán?? Van bizony! Irtózatos mennyiségű pénz, és azok a lelketlen kretének, akik birtokolják, és akik azt vágják a képedbe, hogy nincs, azok NEM kórházakat építenek, NEM iparvállalatot alapítanak, hogy az országnak jobb legyen, hanem újságokat vesznek (!!), de nem a sarkon, hanem tokkal-vonóval, szerkesztőséggel-névvel együtt, TV csatornákat vesznek (!!), külföldi focicsapatokat vesznek (!!), stadionokat építenek, yachtot vesznek, és még több kastélyt külföldön és belföldön egyaránt. Mert van nem is egy gazember, aki óránként keres több milliót, anélkül, hogy egy kéve búzát lekaszált volna valaha is, vagy kivitt volna egy szarral teli ágytálat. A nyugdíjas meg hálásan csókolgatja a görény farkát, az évi 1,6%-os (!!) emelésért. Egyetlen bevásárlásra nem elég a népboltban. A pedagógus meg legyen boldog a kegyelemként adott szeptemberi 3%-kal. És szavazzon is az ezt neki odavető gazokra.
És lesz, és fog és mindennek dacára potenciálisan itt ül közöttünk 1-2 millió bolyhos elme, akiknek ez tetszik, erre szavaznának, ennek tapsolnak, ezt éltetik, határon innen és túl. Ha ezer évig élek, sem fogom megérteni.
De tudod mit, Dark Inside? Szavazz rá… kapj majd megint 1,6 %-ot. És aztán majd a kórházban csak nyomogasd azt a gombot, hogy tele van a bödön… és ülj rajta, amíg kihűl! Mert már nem lesz, aki kivegye csirkefarhátad alól.

2017.09.05.

Címkék: egészségügy