Töpreng rovat

Vasárnap koradélután ácsorgunk a Dob utcában a séta vezetője körül, és hallgatjuk az egyébként rendkívül érdekes információkat a környék történetéről, meg éppen indulunk megnézni a felújított Rumbach zsinagógát, ami amúgy meseszép lett…
És akkor jön egy különítmény, egy fiatal lány mikrofonnal és mögötte zárt alakzatban három másik fiatal, szóval ékalakban húztak, akár a vadlibák. Egyáltalán nem voltak rosszarcúak, és rendezett ruházatuk volt. A lány minden két lépésnél belekiabált a mikrofonba, hogy Jézus szép, Jézus jó, Jézus felnyitja a vakok szemét, … eljövend, elmegy, feltámad, itt van, stb. Úgy láttam, hogy valami szórólapokat is osztogattak, az egyik fiú valami guruló bőröndöt is vonszolt ebből a célból. Ismétlem, nem látszottak bolondnak, csak mentek és a lány kiabált.
Mi van ezzel? Semmi, vallásszabadság van, mindenki azt kiabál, amit akar. Aluljárókban szórólapozó zenekarok tucatjai csinálják ugyanezt, Jézus minden aluljáróban lakik, él, mozog, feltámad, lenyugszik… de ez csak ennek az irányzatnak a privilégiuma? Ha ugyanez a lány ugyanezzel az arccal és mikrofonnal, ugyanezt kiabálja csak Leninről, vagy Allahról, akkor is ugyanez van? Ha a Krisnások szekérfelvonulása Hare Krisnázik végig a városon, azt szeretjük, szépek a táncoló lányok, egzotikus a zene, az ének, és nem bántanak senkit soha. Miután általában nem agresszívak, az ateisták nem is szoktak beszólni nekik, hogy bebebeee, nincs is Isten, nincs is Krisna… inkább beállunk táncolni velük.
Na jó, de például a sárga zenélő autó is a hét bizonyos napjain végigjárja a települést és lehet nála fagyasztott zöldséget is venni. Vagy a cirkuszosok autója és körüljár párszor és harsog, hogy megérkezett ám a világhírű, csak itt és csak most látható izé a szomszéd falu legelőjére! És semmi baj ezzel, legfeljebb bosszant, ha a délutáni szunyókálásból ver fel. Na, de Jézus azért mégsem pálcikás jégrém, azt hiszem. Akkor mondjuk, hogy ez un. érzékenyítés. Gyerekek is sétálhatnak az utcán a napfényben, a szülők ráérnek ilyenkor, vasárnap van, és legalább megtudják, hogy van ilyen lány is, aki ilyeneket kiabál. Na jó, ehhez nem kellett előzetes szülői engedélyt kérni, hogy ezt a gyerek láthassa, hallhassa, ez csak úgy jött, kérés nélkül. Ha ennek hatására szingli apáca vagy cölibát szerzetes lesz és halomra borítja az alaptörvényben rögzített családmodellt, akkor azért ki lesz a felelős? Nyilván vannak bonyolult jogi vonatkozásai is ennek… a gyanútlan szülő itt az utcán elveszíti leendő unokáját, ami ezért sohasem születik majd meg. De szerintem ezt nem kell elzárni a gyerekek elől, csak tudja meg nyugodtan, hogy ilyen is van. Meg, ha írnak ezzel kapcsolatban majd valami mesekönyvet, hát nyugodtan tegyék csak ki a könyvesboltban a polcra, meg a könyvtárakban is legyen.
2021. 09. 28.