Világunk zaja

Néha vannak hírek, amiknek jelzésértéke van. Most például az, hogy újra lesz tábori rabbi a német hadseregben. 100 év után. Ugyanis az első világháborúban még volt. Erről eddig nem is tudtam, és nem is gondoltam még végig… na, akkor most végiggondolom. Tábori lelkész meg tábori imám (!) eddig is volt Germániában, most meg. hogy újra százezer körül van a német zsidók száma, hát természetes, hogy tábori rabbi is kell.
Az ember történelme – sokszor leírták már – részben vallásháborúk sorozta, valami láthatatlan, gondolatban létező fickó nevében való eszetlen vérengzés. Mohácson, a mezőn egymással szemben áll a két sereg, egyik oldalon Allah segít, másikon egy másik Isten a klubtulaj, hát abban a fordulóban Allah győzött a nemzetközi kupában. Jól visszavágtak a nándorfehérvári meccsért. És ezek a nemzetközi bajnokságok ezer évek óta folytak, mint a vér, mindenfelé. De mi lenne, ha?
Mi lenne, vagy mi lett volna, ha minden ország minden hadseregében azonos mértékben vannak papok, imámok, rabbik, mullák, buddhista szerzetesek, zoroasztriánus mágusok, és hasonszőrűek? Jön a tébolyult fővezér a deres, fekete, pej, tarka stb. lován, hogy - Fegyverbe! Fegyverbe! Jönnek a baletangok!! Erre a sereg: - Na, és kik azok a baletangok? Hát ugyanolyan zsidó-keresztény-muszlim-hindu közösség, mint mi. Ugyanúgy fehér, fekete, barna, sárga, vörös emberekből állnak, mint a mi seregünk. Most mi a szapora nemiszervünkért harcoljunk a haverok ellen? És leülnek a fűre és tovább ultiznak, römiznek, pókereznek, kanasztáznak…
Kiderült, hogy ma már semmi jelentősége nincs annak, hogy ki hol lakik, hogy szorosan a sajátjaival, a szűkkörű közösségébe betonozta be magát, vagy a család 15 tagja négy földrész hat országában él szanaszét, ahogy ez már egyre természetesebb mindenki számára. És mint ilyen, egyre kisebb jelentősége van a nacionalizmusnak. Az ilyen Orbán-félék ugyan vannak még, de az utolsókat rúgják párszor a világ folyamatos változása ellen, aztán majd csak ott állnak egyedül a rét szélén és vagdalkoznak egyedül, amíg izomlázuk nem lesz. Ha minden második-harmadik székely családban román vagy bolgár vagy bármilyen más feleség vagy férj él, ki a franc akarna állandóan fenekedni meg trianonkodni? És miért? A Felvidéken ez már szép csendben megvalósult. Szépen elcsitultak a nemzetiségi baromkodások, inkább a híd, az összeköttetés a nyerő, meg a békés, nyugodt együttélés. És milyen szép lenne, ha az egyik palesztin a hamaszos Ahmat vállára tenné a kezét, hogy – Te, Ahmat, mi az anyádra lövöldözöl meg rakétázol az izraeli városokra, ha egyszer minden második-harmadik lakásban arab a feleség vagy a férj?? Állj már le bmeg, a mieinket lövöd!
És hát ilyen egyszerű lenne, mint a mesében. Baromira nehéz lenne kihajtani a népet hadihülyéskedni, ha az egyik banda szombaton nem fog fegyvert, a másik a vasárnapi mise idején, a harmadik Ramadankor, és egyébként is, minél több vallás a seregben, annál több az ünnep, valahol mindig kiárad egy Szentlélek, jön egy nyúl vagy egy teve, alászáll valami fehér elefánt….
Addig is aludjatok jól gyerekek, álmodjatok szépet!
2021. május 27.