Ki mit h(v)isz a végén?

A miskolci hátrányos helyzetű néni mai rapparódiája vagy imaimitációja megint gondolatserkentő hatással volt az országra. Megnyíltak az agyak csatornái és számtalan szórakoztató kommenttel jutalmazta a performance-t a nép. Azután görgessük csak a gondolatokat tovább, ha már jöttek és ilyen sokan vannak…
Egy koma, aki valami újmódi, bóvli felősoktatásban is részt vett, feltette a kérdést naivul, hogy de hát léteznek Magyarországon egyáltalán szekták? Dögivel, mondanám én, ha kicsit közönségesen szólnék, de mondjuk azt, hogy annyi, mint a tenger… csak én ütköztem bele vagy tízbe, elmentem már vagy húsz előtt, és mint nyitott könyv típusú állampolgár, mindig szóba is elegyedek mindegyikkel. Kerül, amibe kerül, de meghalni hülyén a legrosszabb. (Vagy a legjobb? K tudja…) Szóval, ízlelném, ha már megleltük a szekta szót… mert mi is az? Szabad vallásgyakorlás, lelkiismereti szabadság, és tényleg, a világnézet szabad. Bármeddig, míg nincs mások ártalmára. Egyébként meg lehet ezer is, ha a választék kevésnek tűnik. Önfenntartva akárhány. Én meg nem tartanék egyet sem. Na jó, de mi az és mit énekelt el a miskolci néni? Árt ez nekem vagy sem?
Ne ragadjunk le abba a hitbe, hogy a kereszténység is egy kitüremkedett, majd leszakadt zsidó szekta, mert az. De itt nem is erről van szó. Később igazi globális üzleti vállalkozássá, politikaibefolyásoló tényezővé nőtte ki magát, birodalmakat döntött meg, tömegpusztító fegyverré vált. Aztán fogjuk rá, hogy meg is szelídült, elnyugodott, a huszadik században már inkább kissé szégyellte magát, a múltját, a tetteit. De szinte minden országnak, vallásnak vannak csúnya, sötét foltok a múltjában, van, aki feltárja, van, aki meg ráül, mintha a terebélyes fara eltakarná a szégyent. De valahogy egész jól elcsitultak a felekezeti villongások, konszolidáltnak tűnő egyházi béke telepedett Európára is. A pápák tették a dolgukat, ki aktívabban, ki nem annyira, de nem sok szemrehányást tehetünk nekik, különösen Ferenc, mintha elhozta volna végre az eredeti krisztusi szeretetet és üzenetet. Na, és itt jön erre a mi kis egyéni vallástörténetünk, a szakadár magyar (és lengyel) egyház, ami a tőről való elválás után újra csak egy szektának minősül. Részt vesznek benne az egykori történelmi egyházak korhadt maradványai, mintha a református és katolikus komák a friss konc szimatára elástak volna minden ellentétet, kedélyesen ölbevették talán még a szentháromságtagadó unitáriusokat is, és így megalakult ez a KDNP nevű szekta. Ha végiggondolod őszintén és becsülettel, az égvilágon semmi köze az igazi kereszténységhez. Még csak belemagyarázni sem lehet. Simán lenyúltak minden ingót és ingatlant, az erdőket duhajkodni és vadászni, a tavakat luxusjachtozni, a levegőt repkedni, az iskolákat butazombi-képzővé tenni, és a szegényembereknek szánt európai pénzeket két marékkal magukra szórni, az eddig elképzelhetetlen, párhuzamos kutyákkal és kamerákkal védett kastélyokban, magánbirodalmakban piálni és paráználkodni. Ez lett Magyarországon röpke egy évtized alatt a keresztény érték. Ha valaki kellőképpen parázna, sokszor vált szeretőt, sokat káromkodik, történelmet hamisít, megfelelőlen szidalmazza magyar és nem magyar embertársait, akkor kiemelt állami és egyházi ünnepeken elismerésekben részesül. Az ország vezetői semmiféle jelét nem mutatják annak, hogy a kereszténységhez, a hithez bármi közül is lenne, abszolút lelkiismeretlen rablók és még csak szóba sem állnak veled, ha bármiről kérdezed őket, és sehová sem jutottunk 10 év alatt, amiért ezt érdemes lett volna elszenvednünk. De a KDNP nevű volt keresztény szekta szilárdan áll a helyén, védi ezt a magánhitté vált ideológiát, az egyéni érdeket a széles közösséggel szemben, és, hogy ezt megtehesse, ahhoz kellenek a miskolci éneklő nénik. Az a speciális zsákutcája az emberi fejlődésnek, ami az Orbán Viktor nevű műveletlen focidrukkert gyakorlatilag még életében istenné teszi. Ez a folyamat zajlik körülötted, a szemed előtt, a füled hallatára, a kommunikációban szembejön, nem hiszed el, meghökkensz, megtántorodsz, de másnapra megszokod, és belehal az emberibb feled.
Mert Isten útjai kifürkészhetetlenek. Vagy csak nem figyelték oda időben, hogy kifürkészd.

2021. április 13.

Címkék: vallás, szekta