Magyarország, 2019. Őrület hava

Becsületszavamra nem ittam ma még semmit, legfeljebb a napi kávémat délelőtt, de ennek ellenére… szóval, valami olyant olvastam itt a neten, hogy jön a pápa Csíksomlyóra, a Szent Szűz nevében és ez megalázza a Csíksomlyói Segítő Szűz Máriát, a Magyarok Nagyasszonyát, Királynőjét… és itt már nagyon nagy gáz van, azt hiszem. A skizofrén Mária, aki önmaga ellen támad Erdély lankáin, a nyeregben… látod ezt a képet magad előtt, igaz? Jobbról Mária, kék páncélban, balról Mária a piros sarokban és aztán adj neki! S mindez az eszetlen horror abból fakad, hogy a pápa nyilván román meghívásra lesz jelen Erdélyben, nem magyarra, hát lássanak ám még olyant! Oláhok hívták, oláh zászlók alatt… nekem azért elég színes (néha) a fantáziám, de ekkora farokságot nem nagyon tudnék kitalálni, még ha kalapáccsal töröm a fejemet, akkor sem!
Most akkor vagy mindenkié ez a szegény Mária vagy senkié. Én nem kételkedem a létezésében, mi okom lenne rá… gondolom, volt egy Mirjam nevű zsidó asszony, kétezer éve szült egy fiút, semmi bajom ezzel, vannak emberek, akiknek ez egy nagyon fontos dolog, és semmi bajom azokkal az emberekkel. Ameddig normálisok. Hogy ebből a – valószínűleg – szegénynek született ácsfeleségből, hogyan lett mindenféle királynő, látomás, könnyezés, izzadás a világ különböző pontjain, az már egy másik történet. Azt képzelem, hogy simán lenyúlták, mint az internetről is a képeket, videókat, idézeteket. A jámbor elszenvedte a fia halálát a történetek szerint, elképzelem, amint fehér vagy szürke, egyszerű leplekben leélte a maga igencsak korlátozott életét, utólag meg mindenféle színes karneváli göncöt ráaggattak a szobraira, a legkülönfélébb koronákat csaptak ártatlan fejére és trombitaszóval végigvonszolják a szobrát az utcán a keresztény világ országaiban. Néha megjelenik valami bekattant pásztorgyerekeknek a pusztában, néha meg meglátogat lázas apácákat valami sziporkázó micsodában és okosakat mond. És ezt senki nem tartja a halott emléke meggyalázásának, a hiszékenységgel való egyértelmű visszaélésnek, hanem inkább valami magasztos dolognak. De ha ugyanezt a varázslatot egy nyírségi „látó” asszony csinálja, akkor az meg bitang, eretnek szélhámos. 
Ha csak egyetlenegy szavuk is igaz lett volna a máriásoknak, mirjamosoknak, akkor már régen megértették volna, hogy Mária vagy mindenkié volt, vagy senkié. Ha mindenkié, ha az egész világé, akkor sehogy sem lehet egyes országok külön kis piti, helyi védőszentecskéje, hanem az egész világ globális védelmezője, az emberi jóság szimbóluma. Nem hadban áll a határokon, hogy aprítsa az ellent, hanem kiterjeszti szárnyát és védernyőjévé válik az emberiségnek. De, hogy jelenleg éppen ő, a nomád magyarok által más népektől elcsent bálvány a más népek elleni nemzetegység megtestesítője, az erősen próbára teszi az ítélőképességet. Különösen akkor, amikor végre egy igaz kereszténynek tűnő pápa látogat ide, valami olyan valódi, eredeti, keresztény értékekkel, amit még egy nem kereszténynek is tisztelni lehet.

2019.01.28.