Abszolút elméleti, erkölcsi kérdések

Emlékszem, kissé meg voltam botránkozva, amikor a gyermekem keresztelőjén a pap/lelkész/bárki azt mondta, hogy a gyermek az nem az enyém, hanem csak kölcsönkaptam Istentől. De régen volt…
De tényleg, kié a gyerek? Háziállatéknál semmiképpen sem az anyáé, ott egészen hétköznapi a szertartás, aput hozzák madzagon, rámutatnak anyura, hogy ugorj, Fickó, hegyibe! Oszt ugrik, oszt jóvan. Semmi madárfüttyös romantika. Ha meg megtermelődött a szaporulat, hát az Isten, azaz a Gazdi, puff, elveszi, oszt jól elajándékozza, eladja… miközben elsüt egy ilyen szemforgatósdit, hogy ez nálunk nem állat ám, hanem ez családtag!
Embereknél és más állatoknál is a szabadság egyik alapeszméje, ha szabadon választhatnak párt maguknak és aztán szabadon szaporodhatnak, kedvük szerint. A legtöbb egyház és állam főmániája, hogy pont a szabadságnak ezt a szegmensét korlátozza. Na nehogymá az a hibbant kis jöttment jól érezze magát, majd mi megmondjuk, hogy hogyan, kivel, mikor… királylányokat is vittek más, idegen királyokhoz beporoztatásra, mint a Fickót pórázon. A kasztok meg azért vannak, hogy össze-vissza ne! Csak azon belül. Az igazi, erényes apák-anyák meg „fődafődhö” alapon házasították ki a lányaikat, fiaikat. Máshitűt meg aztán… phejjjj, de ki hallott még olyant??
Szóval, van ez az erkölcsi tézis, emlegetni is szokták, hogy már micsoda egy büdös, rothadt cemende az, aki pénzért… eladja magát! Undorító! Kövezze meg a falu a hitvány vászoncselédjét, ordítja a ténsasszony, akit az apja négy hód legelőért meg tizenöt üszőért adott el a szomszéd családnak. Mondj 15 miatyánkot és 23 hiszekegyet, a parázna gondolataidért, bűnös lélek! – mondta az arctalan troll a fülke rácsa mögül, aztán visszament és tovább nyargalta az apácáját/ministránsát/házvezetőnőjét, vagy bárkit. 
Aki pénzért szül gyereket, az béranya. Erről állandóan megoszlanak az erkölcsi és jogi megítélések, bizonyos esetekben engedélyezett, bizonyos esetekben nem. a következményei nehezen kezelhetők jogilag, pláne, ha a gyerek felnő… De van problémás megközelítésű lombikbébi is, teljesen ismeretlen apától, támogatott, tűrt, tiltott stb. formában, sokféleképpen.
Most úgy tűnik, hogy nemzeti megrendelés érkezett. Adunk pénzt, mondta a kisfazon, aki kinevezte magát államnak, hogy te most pénzért minél többet szexelj, aztán beszolgáltasd a megszülető végeredményt a nemzet oltárára. Ne nyüglődj, az automata pont ilyen, bedobják a pénzt egy nyílásba és kigurul a kóla az alján egy másik lyukon. De mindezt nem azért, hogy neked jobb legyen, mert nem lesz jobb, csak több problémád támad tőle, viszont elvesszük a pénzt azoktól, akik ezt nem csinálják, és neked adjuk inkább, hogy a biológiai többlettermelésért lakásod, autód legyen. Nem magadnak szülsz., hanem a hazának, azaz nekem, mondja az államfazon, mert másképp nem tudom fenntartani a hatalmamat. Másképp nem lesz, aki engem cipel tovább a gyaloghintómon, hanem elkergetnek.
- Jól van ez így! Mindez erkölcsös és szép! - mondták a kisfazon államának fizetett jogászai. 
- Jól van ez így, mindez helyénvaló és dicső! – mondták a kisfazon fizetett, saját egyházai.
- Nem jól van ez így! – sóhajtott a haldokló bolygón egy távoli demokrácia.

2019.02.12.