Urbik meg orbik

Ferenc pápa, aki valószínűleg az egyik legjobb ember ezen a bolygón, elmondja nekünk ilyenkor, hogy tud valamit, amit most megoszt velünk, hogy valaki meghalt és valaki feltámadt. Ez jó hír lehet, mert ilyenkor mindenki sírva tapsol, aki ott áll a téren és hallja ezt, meg zászlókat lenget, mint egy nagygyűlésen vagy focimeccsen. De ez a pápa tényleg jóember. Minden alkalmat megragad, hogy a békéért szóljon. A mait is megragadta. Rögtön a Közel-Keletet emlegette, a vallások születésének helyét és közös bölcsőjét, amit háború dúl, ártatlanokat gyilkol, milliós tömegeket kényszerít menekülésre ez a számunkra elképzelhetetlen borzalom. A pápa kéri a békét, meg az elesettek, üldözöttek támogatását. De szinte tehetetlen. Embertelen állat Putyinok, Trumpok, Erdogánok, Aszadok, Szalmanok lövik halomra egymást, de leginkább az ártatlanokat, a nőket és a gyerekeket, és ezek mind a mi embertelen állat vezérünk barátai. Az embertelen állat Orbánok visegrádian megtöbbszörözve meg harcolnak az emberség ellen, ez a trónon maradásuk egyetlen programja és ígérete. A pápa kéri, hogy űzzük ki szívünkből a gyűlöletet. Orbán egész bandája TV-stül, rádióstul, újságostul egész nap csak szítja a tüzet, hordja és rakja rá a gyúlékony anyagot. Vatikánból a béke harangja szól, Budapestről a nonstop uszítás. 
A társadalmi béke, a Köztársaság meghalt. Keresztre feszítették az országot megszálló gyilkosai. Azt mondják, Jézus harmadnapon feltámadott. A Köztársaság már évek óta halott. De egy hét múlva feltámadhat! Ha akarjuk, ha merjük, ha szeretnénk a békét újra élni! Ha ki akarjuk operálni történelmünkből a gonoszt! Még egy hét… de elég lesz a feltámadott Jézusnak, hogy világosságot gyújtson a fejekben?
Mert ha nem, a pápa békekívánsága csak szélbe elszállt üres fecsegés lesz… olyan, mint, amikor minden szépségkirálynő azt kívánja, hogy „legyen világbéke!”
Tegyél valamit a megfeszített Köztársaságért, a legyilkolt békéért te is! Boldog Húsvétot, Pészahot, Ramadant, kedves Béke!

Címkék: béke, Húsvét