Majd én meghatározom!

(…gondolta az állam a gondolataimról)

Gulyás Gergely egyikoldali szerint már pedig itt mecset nem lesz. Gondolom, mert ő nem szeretne. Így aztán másnak sem lesz. Ne legyen! Ezt mondta, tényleg…
Mert? Miért pont az nem lesz? Katedrális lehet? Zsinagóga lehet? Krisna-tudatú templom lehet? Imaház? Hit–park? Mondjuk, a szcientológusoknak nekimentek éppen pár hete, a Hitékkel meg csendben tűzszünet van, de itt a kormányunk, vagy micsodánk éppen valami vallásháborút vív a fejünk felett. Ezt úgy teszi, hogy az egyikféle istákat nem támogatja, a másikféléket meg kitömi sokmilliárddal. Hát, nem egyenlő verseny, az biztos… másokat meg adóhatósággal nyirbál vagy adatvédelmi szankciókkal. Éééés, hát hogy is mondjam, közben meg keresztényüldözésről beszél. Szóval, ezt adjam össze. Értem. A miniszterelnök meg (valamelyik) Isten kegyelméből ül a trónján, és aki itt dolgozik, az aztán (valamelyik) Isten még nagyobb dicsőségére teszi azt. Ok, ezt is hozzáadtam… Skizofrén dolog ez, de birkózunk vele, becsülettel, hogy bele ne szakadjon a tudatunk.
Néhány évtizede a pontugyanilyen fütyik éppen azt mondták, hogy a munka a szocialista népet szolgálja, annak vezetőinek még nagyobb dicsőségére, és aki mást mond vagy gondol, az osztályellenség, hazaáruló, bitang. Aztán egyszer csak eljutott odáig a meggyőződés meg a meggyőzés, hogy majd beléd verjük, ha nem tetszik. Márpedig itt nem lesz és kész!! Mert mink aztat mondtuk, oszt azért!
Néha elmegyek az utcán a mecsetig. Aztán azt gondolom, hogy szevasz mecset! Vigyázza magadra! Ordas seggfejek fenekedek ám rád! Pedig te rendes voltál, nem csináltál semmit. Engem például vendégül láttál. nem akartad, hogy muszlim legyek, nem akartad, hogy ISIS terrorista, csak kajáltunk némi datolyát, grapefruitot, és kellemesen elbeszélgettünk. Hát működj tovább, mecset! Szevasz! Shalom zsinagóga! Voltam már bennetek párszor, senki sem akarta, hogy zsidó legyek, nem akart körülmetélni, viszont nagyon érdekes volt látni, tapasztalni, hogy más miért jár ide. Góranga, Krisna-templom! Senki nem akarta, hogy borotváljam le a fejem, nagyon érdekesek vagytok és a vegetáriánus kajátok is nagyon élvezhető! De bárhol, bármikor elmegyek egy-egy nagyvárosba, szinte biztos, hogy betérek a templomába is. A múlt héten Strasbourgban, Colmarban, de előtte is mindig, szinte mindenhol. Szevasz templom, dicsértessék, ahogy te szeretnéd! Szép vagy, monumentális vagy, esetleg kicsi, meghitt és bájos,megnéztelek, megyek is tovább, a te Istened áldjon, amelyiket te szeretsz. 
Szóval, tőlem aztán, mivel magyar vagyok és nekem is van véleményem, akármilyen templom vagy imaház, dóm vagy klastrom, szentély vagy kegyhely elfér a környezetemben. Ha van rá hely, van rá pénzük, akkor tegyék, építsék. Na, kösz, éjszaka vagy hajnalban ne kiabáljon a müezzin, ha kérhetem… kiabáljon ott bele a falba, a mikrofonba, ahogy láttam, így is meg lehet oldani. És akkor jól megleszünk, békében egymással. Ti, emberek, mi, emberek, így, ahogy vagytok.
De még nem vagyunk így valamennyien. Sajnos.

Címkék: vallás, templom, mecset