A jópap

Vannak jobb, meg rosszabb emberek és ennek aztán tényleg semmi köze ahhoz az ideológiához, amit álruhaként magukra húznak.
Ma hallgattam dr. Beer Miklóst, a váci egyházmegye püspökét és azon töprengtem, hogy igen, ennek az embernek hinni lehet. Egyszerűen csak azért, mert jó és tiszta. Nincs benne semmi rossz szándék mások iránt. Hogy is mondjam… ő tényleg azt képviseli, ami mellé állt egykor. Ő ugyanaz maradt. Valami olyan jóságot hord, amit az egyháza csak papol. És akkor ez itt most szó szerint.
Mindig azt szoktam mondani, hogy azért (is) állok egy-egy, mások által elítélt vagy üldözött csoport mellé, mert látom, hogy kik azok, akik fenekednek rájuk és azokkal semmiféle módon nem szeretnék sorsközösséget vállalni. Szóval, ezért járok Pride-ra, Élet menetére, menekülteket vagy magyar éhezőket etetni vagy támogatni… többek között. Mert mindig választanod kell, hogy pontosan meghatározd a helyed meg önmagad.
A szocializmus évei alatt valahogy többnyire szeretettel gondoltam a katolikus egyházra. Nem azért, mert én is római katolikus vagyok, hanem azért, mert például a nagynéném, aki a keresztanyám is volt, mintegy civil apácaként élt, és nagyon tiszta és szép volt az a karitatív élet, ami őt jellemezte. A nevelőapám, aki az egyik legintelligensebb ember volt az életemben, gyönyörűen, szépen, hálával beszélt az Istenéről és ezzel együtt belül is ugyanilyen volt, mint amit mondott. Szóval, inkább a jámbor, okos és művelt vallásos embereket tiszteltem, semmint a sokszor bárdolatlan szocialistákat…
De valahogy az történt időközben, hogy a bunkók átálltak a túlsó térfélre. Ők tudják, miért. Ma a klerikális oldal – és ezt nem én találtam ki, nézz körül – egy rohadtmigránsozó, buzizó, trianonozó, rohadtrománozó, qwanyázó, 888-akat megosztó, a tolvajokért imádkozó, fenyegetőző, olykor antiszemita, olykor cigányozó, II. Etelköz inasképzőt végzett, libsiző, bolsizó, sorosozó, brüsszelező alpári banda, szóval, röviden egy hévíz, és még akkor fel sem soroltam mindent. És ehhez mind hozzájárul, hogy véleményük szerint ők az igaz magyarok. Most akkor hová is állhatnék ezek után?
És akkor kiemelkedik a korrupt, elveit eladó, értékeire fittyet hányó tömegből egy Beer Miklós… és az ember megint elkezd elgondolkodni azon, hogy hogyan is jutottunk idáig? És nem Isten állt át valahonnan valahová, hanem egyszerűen kiléptek alóla mások.

2017.08.15.

Címkék: vallás, erkölcs