Foci rovat

„Miénk a világ” – világít a képernyőről a főcím és a Híradó háromnegyed része erről is szól. Gondolhatnád, hogy az Őszi Hadjárat során visszafoglaltuk a Felvidéket, vagy a kilencedik bécsi döntés visszajuttatta nekünk a Balti-tengertől az Adriáig fél Európát… á, dehogy! Még csak a Vujity Tvrtko által felfedezett magyarábokat sem csatolták hozzánk a núbiai sivatagból.
Az történt ugyanis, hogy tegnap este játszottak egy mérkőzést egy budapesti stadionban, melynek következtében Európa 44 országa közül bekerültünk a legjobb 24–be. Igaz, hogy az utolsó vagy utolsó előtti helyen, de bekerültünk. És ez nagyszerű dolog. Tisztes családapák szaggatták meg overáljukat örömükben, bigott konzervatívok ölelkeztek össze részeg melegekkel és roptak egymás karjaiban mámorosan, apácák táncoltak kánkánt flashmobokban a város nevezetes pontjain, a Szűz szobra előtt pedig szabadult elítéltek tértek meg seregesen a Várkertben. A másik fél ország meg másnaposan fekszik az árokszélen ma is.
  - Újra itt van a nagycsapat! – énekli ma a sajtó, és énekelte tegnap a csapat a szurkolókkal, hittünk Magyarország feltámadásában és lám, bekövetkezett!
És én is örülök! És nincs de! Örülök! Mindig örülök, ha bármilyen sportágban, tudományágban, találmánnyal, stb. bármilyen sikert érünk el. Nincs kedvenc csapatom, a magyar válogatottnak szoktam szurkolni. Megszenvedett ezért az ország! Én is, aki szintén itt lakom. Mert azért sanyargatásban volt részünk elég. Volt, aki kibírta, volt, aki beleroppant és elment. Európa és a nemzet aranyának nagy részét beleépítettük a stadion nevű várakba, mint Kőmíves Kelemennét egykor Déva falaiba. Kivéreztünk, de most meglett a kárpótlás mindenért! A római császárok receptje bevált, a nép hálás a gladiátorokért, himnuszt énekel, zászlót bont és császárt éltet. Valahogy kommunikálni is megtanuljuk az eredményt, kimutatjuk majd, hogy senki nem lépett még ilyen gyorsan előre a tabellán a 200. helyről a 199. helyre, tehát Európa éllovasai vagyunk megint!
Egyébként, és ez már egy másik poszt, csak kisegítő magyarázat valakiknek, akik nem élnek itt ebben az országban. Ezt már ne olvassátok. Számtalan sportágban számtalan olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk van. Ők valóban a legjobbak a világon, senki nem tudta legyőzni őket az adott alkalommal, aki ezen a bolygón él. Néha megemlítjük, hogy kik ők és hol győztek. Néha nem említjük meg. Onnan tudod, hogy nem labdarúgók, hogy nem járnak százmilliós luxusautókkal, nem szupermodellek a barátnőik és nem köpnek minden lépés után egy féllitereset premier plánban a képernyőn. De most nem is róluk beszélünk! Most a Haza megmentőiről, a labdarúgókról szóljon az ének, éljen és virágozzék minden családi asztalon a rántott csirke meg a pörkölt!

2015.11.16.

Címkék: foci