Zsófi, mint Incitatus

Caligula, a megőrült római császár azt kiáltotta, hogy ha nem tetszik nekik, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig, és ha még mindig nem tetszik nekik, akkor meg tovább! Így aztán gyorsan kinevezte kedvenc lovát, Incitatust konzullá… nem volt a hátasnak diplomája, de minek is, majd éjszaka Varga Judit, vagy valaki más sürgősen törvényt módosít és akkor már lehet is! Mert így működik az ókori demokrácia, kérem! Még, hogy nem jogállam! Dehogynem! Vera Jourová hiába beszél itt össze-vissza! Vera Jourová egy senki, ő csak egy Európa, de mi viszont egy fejlett Római Birodalom vagyunk! Majd Kásler csináltat olyan történelmet is, hogy mi voltunk a Római Birodalom, és kimutatja, hogy Julius Caesar anyja is magyar volt, aki eredetileg a Kovács Jánosné nevű pannon rabszolgaként kezdte pályafutását.
De maradjunk a lónál, most felmerült újra valamiért, hogy Rácz Zsófia helyettes államtitkárnak nincs, és nem is nagyon készül a diplomája, de minek is az? Hiszen elmondta ő maga, hogy semmiféle szakmai tudás nem szükséges ehhez! Csak fiatalnak kell lenni és kész. Fiatalügyi államtitkár legyen fiatal, lóügyi államtitkár meg legyen ló. Ahogy például az egyházügyi meg legyen is szent. Németh Lászlónénak mi kellett, hogy miniszter legyen? OKJ bizonyítvány, meg a Simicska nevű haver. Így aztán módosítottak, hogy aki Simicska-haver, az egy diploma is egyben. Egy marék szárított salakanyagot nem ért, mint miniszter, de kőgazdag lett a keze alatt Gyulay Zsolt, a valaha még talán becsületes emberként kezdő olimpiai bajnok kajakozó, aki ettől azonnal a nemzeti autósporthoz is sikeresen érteni kezdett, hiszen a kajak, a Nemzeti Dohánybolt maffia, meg az versenyautó szinte ugyanaz, tehát ugyanazt a szaktudást igényli. Simicska távoztával távozott a baráti kör is, jött Némethné helyett egy még nagyobb nyalinger, aki még jobban nem értett a dologhoz, a kisvárdai ügyvéd Seszták. Meggazdagodott, felruházta gyorsan városát minden szutymákkal, lószaunával, stadionnal. Persze, dagadtra tömte magát a bőre alatt még a Giró-Szász is, aztán ő is elment, Lázár is felépített a családnak egy kastélyos birodalmat, majd visszavonult ő is, de hát így megy ez… na de és akkor mi van? Miért, ki értett itt bármihez is bármit? A züllött bohém Deutsch Tamásnak sem kellett semmi, amikor sportminiszter lett, bevárta a poszt a diploma megszerzését. Később, hogy szétszexelte a paralimpiai bizottságot, Brüsszelben égett az arcunk folyamatosan miatta, amíg azt nem mondták, hogy áá, ő sem egy európai, nem kulturált ember, modortalan, alkalmatlan bármilyen poszt betöltésére is. Nem mi mondtuk., mások mondták. Na de… ki volt Balog Zoltán? Az égvilágon senki. Csak az ő kezében volt a magyar egészégügy, meg az oktatás. Az, hogy Novák Katalinnal ungabungált, nos, nem egy szakmai teljesítmény. Aztán nem gondoltad volna, hogy a konkrétan elmebeteg Kásler színrelépése után még talán vissza is sírod egyszer az alkalmatlan, de szelíd Balogot…
Persze most, hogy itt vidáman ekézzük a sok alkalmatlan senkit, tegyük közben a szívünkre a kezünket is. Mert miféle alkalmas miniszter volt a rózsadombi ügyvédbohóc, amikor földművelésügyi miniszter lett? Pont olyan szakértő, mint a Hende Csaba nevű senki vagy a Simicskó nevű életidegen másik a hadügy élén. Az elmúlt 30 év hemzsegett a hozzáértéstől, lehetett Magyarországon miniszter az alkoholista veszprémi Horváth Balázs, a még alkalmatlanabb Samsula vagy a befasisztált Für Lajos is. De, hogy balra is emlegessünk, lehetett Magyarországon miniszter Lampert Mónika is… hány ilyent bír ki egy ország? Mert például mire is jó ma egy Gulyás Gergely? Egy hírközlő ember, vitaképtelen, önálló gondolata nincs. És miniszter.
Mindennek fényében… most akkor a Zsófia nevű kislány a főproblémánk? Nem az a főbajunk, hogy beszabadul egy bal, de inkább jobboldali banda egy adott választás után az ország élére és ott kedvére, nagy röhögcsélések közepette elosztogatja egymás között a zsíros posztokat? Majd felruházza magát mindenféle középkori jogokkal és felfelé álló középső ujját kimutogatja a palotája, vára ablakából a világra?
És persze képzeljünk el egy teljesen tudományos-fantasztikus világot, amikor a szaktárcák élén nem pártkalandorok, hanem szakemberek állnak, és ők irányítanak egy országot… el sem tudod már képzelni, igaz? Hogy valaki pontosan azt csinálja, amihez konkrétan ért…
2021. február 25.