Terrorista rovat

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta a bécsi terrortámadás után, hogy „Nem vallás, vagy nemzet az ellenségünk, hanem a szélsőségek, melyek nem tartoznak a társadalomhoz. Ez a civilizáció harca a barbárság ellen. Nem a keresztények és a muszlimok, hanem a civilizáció és a barbárság küzdelmét látjuk.”
Persze, a Lajtán innen és a lejtő alján más vélemények is akadnak, a mi politikus-féléink inkább saját választási tőkét kívánnak kovácsolni az ügyből, Orbán – és senki más - századszor is megvédte a keresztény Európát, ahogy az ország lakoságát és minden nap megvédi a vírus támadásától, így aztán nem is betegszik meg itt senki, de meg sem halnak az emberek. Bezzeg odaát… ha meg meghalnak, hát, akkor Soros…
Terrorizmus. Semmi, de semmi mentség nincs rá. Valahol valami elmebeteg világnézet vagy hit azt képzeli, hogy ő több, jobb, fejlettebb, igazabb másoknál, és ennek érdekében mindenkit a saját világlátása alá akar kényszeríteni, fegyverrel, zsarolással, kínzással, átneveléssel, de mindenképpen erőszakkal. A trópusokon inkább megölték vagy megcsonkították a bennszülötteket, ha ezt nem tudták elég sportosan, gyorsan megérteni. Ha életben maradtak, akkor meg kizsákmányolták őket, kiszippantották az izmukból az utolsó csepp erőt, a földjükből az értékes ásványt az utolsó grammig. Mindezt egy nézet nevében, ami fejlettebb, szebb, jobb, haladóbb. A francia forradalom is egy terror volt az állítólagos szabadság nevében, guillotine-nel, mint meggyőzőeszközzel végrehajtva. A keresztények kiátkozással, kerékbetöréssel, kalodával és spanyolcsizmával térítettek jobb belátásre. A bolsevikok is rémes gyilkosságokkal üzenték meg, hogy nekik van igazuk. A fasiszták haláltáborokban iktattak ki minden ellenkező származást és nézetet. A történelmi eseményeink túlnyomó többsége mindig arról szólt, hogy valami szaralak vezetésével ki akarják nyírni azokat, akik nem ők, hanem mások vagy mást mondanak. Erre aztán azt szokták mondani, hogy valami szent küldetés, érzés ez, nemes, emelkedett nacionalizmus.
A merénylet, mint olyan, együtt él az emberiséggel. A merénylő egyik oldalról hős hazafi és szabadságharcos, másik oldalról elvetemült, gátlástalan bűnöző. Egy erőszakos kretén akkor is, ha a Vörös Brigádok nevében lövöldöz és robbantgat, akkor is, ha az Iszlám „védelmében” megtámad egy zsinagógát, akkor is, ha az elmebeteg éppen kopasz és feketeruhás képében reinkarnálódik, szivárványos zászlót tép, könyvet darál, tüntető lengyel nőket támad meg az utcán, máshol átnevelőtáborokba kényszerít, vagy lelöveti, megmérgezi az ellenzéki vezetőt… mert mi különbség van? Talán a jelszavak… de az erőszak, a pusztítási vágy azonos.
Messzemenően egyetértek Sebastian Kurz kancellárral. Mindig a béke oldalán áll a civilizáció és a terror az, ami nem érti, nem tudja elfogadni a békét. A terrorista, az erőszaktevő valamennyiünk közös ellensége.
2020. november 03.