Politizálhat egy iskola vagy sem?

A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy ne! Ne tegye! Az ideális az lenne, ha csak a megfelelő felkészülést adná az élethez, meg alapot ahhoz, hogy később bárki bármilyen világnézetet, politikai oldalt választhasson magának, ha akar. Szaktárgyakat tanítson a suli, de ne adjon senkinek soha ideológiai elkötelezettséget. Így a jó pedagógus se legyen jobbra vagy balra hajló, legyen mindenféle hitű, hátterű, gyökerű tanítványának egyformán igaz tanára.
Megoldható ez? Aligha. 45 éven keresztül brutálisan agresszív nyomás ült az iskolákon, hogy jó kommunista érzelmű embereket neveljenek, azután pár év lélegzetvétel, kis szusszanás után most meg keresztényfegyverkezés zajlik, ugyanaz pepitában, a hazafiság fogalmát régen a nemzetköziséggel, a proletariátus, egyenlőség fogalmával csatoltan tálaltuk, most meg Jézus Krisztus meg Horthy hozzá a köret meg a savanyúság. A leendő anya hazafiasan szaporodik majd, a leendő kiskatona meg a lőtéren lő, leventeruhában, piros nyakkendővel, kakastollal vagy nemzetien kiskacagányban. A végeredmény szempontjából alig van különbség. A párt rányomja bélyegét az oktatásra, erőszakosan beavatkozik a kultúra minden terültébe, a szájíze szerint lehet csak művészkedni is… mindegy, milyen párt, vörös vagy narancssárga, az ideológiai erőszak lényeg. A tantervet, de főleg a történelmet, irodalmat pártfunkcionáriusok írják, ahogy a szocializmusban, úgy most is, az egyház, aki inkább távol tartotta volna magát tisztességgel ettől, kötésig belegázol az ideológiai erőszakba, és megáldja a fegyvereket, ahogy szokta, majd szemforgat ezerrel. De ha például vegán lenne az aktuális király, pártfőtitkár, miniszterelnök, nyilván szorulnának is az iskolabüfék, menzakonyhák, csak nyers sárgarépát meg karalábét kajálnának a gyerekek hazafias öntudatból, na, de ezt talán megúsztuk, egyelőre.
De lehet egy iskola szolidáris? De jó lenne, ha lenne! Ha eleve úgy nevelkedne mindenki, hogy együttérez másokkal, segít másokon, ha tud, nem fordul el a bajbajutottaktól, sokat nyerne vele az egész ország! Önző, sivárlelkű, másokon átgázoló irigyeket meg valahogy nem termelne a közoktatás. Persze, ez olyan, mint a „legyen világbéke”, tudom. Szóval, ha egy iskola szolidaritását fejezi ki egy a másik iskolával, annak diákjaival? Akkor politizál? Mert a szolidaritás kifejezetten balosokhoz köthető érzület? Ha valaki úgy érzi, hogy az SzFE mellet kiállni kötelesség, ettől liberálszoci, a nemzeti meg hörög, hogy csak tapossák el, darálják be őket? Miért is? Miért lenne a „nemzeti” fogalma azonos a másokat elnyomni, leuralni akaró törekvéssel? Nem azonos.
A József Attila Gimnázium diákjai valahogy kifejezésre juttatták szolidaritásukat az küzdő egyetemistákkal felé. Az igazgató még rájuk is hagyta… azután jött egy volt nyilas volt házmester és feljelentett. A KLIK meg azt mondta, hogy nem politizálunk, leszedni onnan. A KLIK azt is mondta ezzel, hogy persze, hogy politizálunk, de politizálni nem szabad másnak, csak nekünk és úgy, ahogy mi akarjuk.
Készült Jogállam havában, 2020. őszén.
2020. szeptember 11.
Címkék: politika, iskola