Mindenkinek

Boldog …
Már páran voltak olyan kedvesek és a közelgő Húsvét alkalmával boldog ünnepet kívántak nekem, és ez a napok előrehaladtával még csak sűrűsödni fog. Ezért leírnám mellé a saját gondolataimat is.
Boldog Ünnepeket, emberek! Jó lenne, ha főleg azok a lelkek ünnepelnének boldogan, akik másoknak is tudnak boldog ünnepeket kívánni! Egy jobb, egy szebb világban, most mindenki átmenne a szomszédjához és a keresztények indulnának boldog pészahot kívánni, a zsidók pedig sietnének boldog húsvétot mondani a keresztény barátaiknak. És mivel egyszerre indultak el egymáshoz, hát, lássatok csudát, az utcán meg a lépcsőházban találkoznának éppen, hogy gyorsan és szeretettel meglephessék egymást… és miután mindenki piros örömmel kívánt boldog ünnepet a másiknak, tele szívvel indulhatna haza, hogy az ő ünnepe ettől a kívánságtól mennyire kifényesedett! Ilyen lenne a szép ünnep, emberek, és közben egy percre sem felejtettük el, hogy két hét múlva Ramadan, és akkor majd a muszlimoknak kívánjuk ugyanezt…
A tavasz az tavasz… neki majdnem mindegy, hogy te milyen néven ünnepled a megújulást, feltámadást, megtisztulást… Ramadan a békét és a szellemi megtisztulást jelenti, a keresztényeknek a feltámadást a harmadik napon, a Pészah is a tavaszé, pászkaünnep, az Egyiptomból való kivonulás egy új élet felé. majd az árpa aratása… a Krisna tudatú hívők meg már ki is engedték a jószágot a rétre, a nagy tehénkihajtási ünnep is most volt, a zöld évszak nyitányán. Ahogy Sakura japán ünnepébe is nemrég fürödtünk a rózsaszín virágfelhők szórta fényzuhany alatt.
Szóval… mindazon éplelkű embertársamnak, aki teljes szívvel, őszintén tudja kívánni a többiek ünnepéhez a teljes békét, az őszinte jóakaratot:
Boldog Húsvétot, Pészahot, Ramadant, Sakurát, tavaszt kívánok, mindenkinek a magáét… ha ezt ti is, ők is, mind-mind megteszitek, semmi bajunk nem lesz egymással ezen a bolygón többé.

2019. 04. 18.