Fejvakarás rovat

Nos, van itt ez a nyilatkozat, amit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége adott ki frissen, és még ropog, illata és szaga van… a Máté nevű is azt mondta egykor, hogy nem az a ronda, amit megeszel, hanem az, ami kijön belőled. (Pontosabban nem így mondta szó szerint, de ez volt a lényege. Idézzük az eredetit, a hűség kedvéért, hiszen a KÉSZ is idézi: „Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.”)
Ez KÉSZ! És igaza is van! Szerintem is! Amit írsz vagy beszélsz, az nyilván jellemez is téged. Sokszor meg az is, ahogy írsz és ahogy beszélsz. mert a kettő nem mindig ugyanaz, nem fedi egymást. Sokszor írok vagy mondok valamit, amit öt ismerősöm ötféleképpen ért és így ötféleképpen reagál is rá. Mert hozzá így ért el a szó. És egyet is értek a KÉSZ gondolatával, hogy nem mehetünk el Alpár irányába, ha a kultúránkat magunk ássuk el, az egyenlő azzal, hogy párhuzamosan a csatabárdot is kiássuk.
De!!!! A nyelvet lehet védeni, a tisztességet lehet védeni, de a szarembert, azt nem! A szarembernek szar tettei vannak, és aki hamis kígyószáján, ipszilon alakú nyelvével azt énekli éppen, hogy jaj, milyen ronda ez az ellenzék, mert csúnyán beszél, és sértegeti a királyt meg a hatalmat, az maga is szaremberré válik. 
A 22-es csapdájában Milo, a dörzsölt hadtápos mindenes felvásárol óriási mennyiségű gyapotot busás haszon reményében, azután a nyakán marad az egész. Kínjában, végső kétségbeesésében csokibevonatba burkolja és így szeretné megetetni a legénységgel. Yossarian persze közli vele, hogy ez szar, még csokiba csomagolva is szar. És kiköpi.
Így hát a KÉSZ is, egy pillanatra felmagasztosult, mert látszólag szépen és jól beszélt szép és jó ügy érdekében, a ronda csúnyaság ellen, de valójában csak csokiba csomagolta a gyapotot ő is, és ettől még a gyapot gyapot maradt, a szar meg szar. Gyermekről, hitről, családról, nemzetről hadoválni egy látszólag jó ügy érdekében, még hitványabb dolog, mint kerekperec őszintén kimondani azt, hogy szar.

2019.01.14.