Brigid keresztjének eljövetele

- Kicsit olyan szvasztika vagy… - mondta a Jeruzsálemből jött menóra gyanakodva. – aszimmetrikus, mint a horogkereszt. 
- Nem! Nem! – tiltakozott sietve Brigid keresztje, aki újonnan jött a Szent Patrik katedrálisból – Kelta eredetű lennék én is, de később kereszténnyé is tettek, Szent Brigitta néven. Szóval, ez női kereszt, dinamikus és balra forog… ahogy a szvasztika horogkereszt is, de az is a germán-kelta hagyományokból ered. De nekem az erőm a jóban van.
- Na, és mi járatban errefelé? – kérdezte Fatima keze Isztambulból és kacsintott is hozzá a Próféta szemével. – De tudod mit, itt a kezem, nem disznóláb… - nyújtotta a tenyerét üdvözlésképpen, amit Brigitta a keresztje egyik ágával el is fogadott.
- Nem disznóláb, wazze… wehehe… - bökte meg finoman Hanumán a buzogányával Ganésát – Mindig ez a pállott szakrális humor…
- Én örülök, hogy legalább megint egy nő jött… - kockáztatta meg a lourdes-i Szűz szarkasztikus éllel – mert itt mindig csak ez a kanszag van… - nézett körül. Mire Krisztus pironkodva megigazította az ágyékkötőjét, Ganésa dudorászva a hóna alá csapta az ormányát, és zavartan a plafonra nézett, Hanumán meg az alkarjára tekerte a farkát és úgy tett, mintha elmélyülten a körmeit vizsgálgatná. Egyedül Krisna táncolt tovább, mert ő a fuvolájával rendületlenül árasztotta a kék hímsovinizmust és rá nem hatottak az ilyen többélű célzások.
- Mától közénk tartozol! – mondta csendesen Buddha, és ezzel mintha pontot is tett volna a ceremónia végére.
- De nem vagy te valami szakadár? – kérdezte a rózsafüzér – mármint valami anglikán származék vagy leágazás…
- És ha az?? – kérdezte zengő hangon Buddha – Valamennyien szakadárok vagyunk! Ilyen-olyan szirszar nevű Istenek nincsenek, csak egyetlen egy van, de mégis újra és újra kitalál valami új nevűt valami sarlatán, aki állítólag szebb, okosabb, nagyobb, erősebb a többinél…
Erre mindenki mélyen elhallgatott, mert ennél nagyobb igazság ma már itt nem hangzik el.
Buddha megtörte a csendet:
- Ha a vallásod neked arról szól, hogy mekkora nagy felsőbbrendű vagy a többiekhez képest, akkor az egy ótvar vallás, legyél akár muszlim, keresztény vagy zsidó, egyre megy… de mivel minden vallás hívei lehetnek akár normális emberek is, párhuzamosan azzal, hogy megvan egy saját különvéleményük Istenről, az Örökkévalóról és a hozzá fűződő kapcsolat mikéntjéről, így aztán elférünk itt… azaz, hogy elférnénk egymástól… ha mind ilyenek lennénk.
Minden olyan hit, amelyik arra ösztönözné az embereket, hogy mások ellen higgyenek, merő egy szélhámosság… nem létezik, mert nem létezhet olyan Isten a Földön vagy Földön kívül, Föld alatt vagy felett, amelyik saját teremtményeit uszítaná saját teremtményei ellen. Az csak merő kufárkodás, ámítás, külön a hülyéknek csokorba szedve, örökzöld gallyakkal díszítve.

brig1.JPG

(2018.08.21.)