Agentland

Mindenki ügynök

Az akciófilmek egyik visszatérő alapsémája, hogy egy sereg ügynök harcol egy másik ügynöksereg ellen. Néha kiderül, hogy egyikük-másikuk kettős, sokas- stb. ügynök, aztán van, akiről sohasem derül ki, hogy kinek is dolgozott, meg van sok, akiről már csak a tűzharc és a patakvér után tudjuk meg, hogy tulajdonképpen ártatlan volt. Azután egy másik filmben ugyanazok az ügynökök vagy más ügynökök harcolnak tovább. A legeslegtöbbször csak az nem derül ki, hogy tulajdonképpen miért is? Ott fekszik egy halom hulla a film végén, az utolsó életben maradott meg füstölgő pisztolycsővel, komótosan elsétál a borongós zenével aláfestett végső stáblista felúszása alatt.
Ezért aztán a paranoid meg az ellenparanoid ügynököt lát mindenhol. Fűben-fában orvosság van. Meg ügynök. Megéltük ezt a szép szappanoperát, amikor a magyar kormánypárt minden megszólalása csak az volt, hogy akik nem ők, az mind-mind Soros-ügynök! Erről persze csak a Soros György nem tudott, meg az ügynökséggel megvádoltak, de a néni, aki általában egy pohárba kiteszi a protézisét, egy másik pohárba meg az agyát is pihenni, jól vette az adást. Na, ettől kezdve össze is mosódott eggyé a kormány ellenzéke, aki nem Fidesz, az mind Soros, meg ügynök. Egy ennyire hülye szappanopera bármilyen adón megbukna bárhol, de itt nem, itt vevőre talált, annak ellenére, hogy minden nap ugyanazt a részt ismételgették.
De a maradék magyarnak nem volt elég ennyi az ügynöközésből, szépen, szorgalmasan a kormány ellenzéke is beállt a ringbe, mert hát az ügynöközés egy hungarikum, már Vereckénél velünk volt, és elkezdte bölcsen egymás sorait ügynöközni. Nyitott egy rövid prológgal, mikor is közfelkiáltással a jobbikos Kovács Bélára mutatott mindenki, kormány és ellenzék egyaránt, hogy orosz ügynök. Ebben lubickolt a Fidesz, akik tokkal és vonóval eladta csendben az ország teljes jövőjét Putyin elnöknek, hogy ezt most ráfoghatja ilyen viccesen valaki másra. De szorgalmasan ügynöközték Kovácsot meg a Jobbikot baloldalról is. Később aztán, mikor már széltében-hosszában elterjedt az ügynöközés kényszere a tájon, mert szűkölt a szókincs, a Fidesz ügynöke lett a kommunikációban a Momentum, teljes vezérkarával, az össze kispárt, ami összezavarta a választó tisztánlátását, jelenleg éppen ügynöközi mindenki az LMP-t, vagy konkrétan Szél Bernadettet, hogy a más malmára hajtotta a vizet, Gyurcsányt, hogy szétverte az egykori MSZP-t és azóta is vereséget halmoz tudatosan vereségre, Botka az MSZP-be látta a fideszügynököket, a lányok kiügynököltek az egyik pártból és átügynököltek egy másikba, Vona volt már melegbárból buziügynök, arabügynök, az iszlám szekértolója, Juhász Péter drogárus ügynök, stb. Na, szóval, mindenki volt már itt mindenkinek az ügynöke, meg annak az ellentéte is, csak az olyan fogalmaknak nincs már fizetett vagy fizetetlen híve és pártolója, mint a nyíltság, becsület, tisztesség, kultúra, szeretet, ezek már mind elutaztak valahová külföldre munkát vállalni. Mert itthon nem volt rájuk igény.
És miközben Agentland egyik fele sír-rí és átkozódik, újraszámláltatna, tüntetne, a másik fele meg alpárian gúnyolódik és csúfolódik éppen, az igazi, valódi ügynökök, akik évtizedek óta tűzzel és vassal megakadályozzák, hogy nyilvánosságra hozzák a múltjukat, a valódi ügynöklistákat, elégedetten és vigyorogva hátradőlnek a parlamentben, hogy újabb négy évig biztonságban vannak, lebukás nélkül folytathatják alantas üzelmeiket, a mindenki besározását és befeketítését.
A film stáblistája meg még mindig késik…

Címkék: ügynök