Kampányszél

Nehéz előrejutni ebben a sűrű közegben. Kint egyre jobban tavaszodik, bent meg mintha egyre sötétebb lenne. Olyan, mintha szembejönne minden. Nem tavasz van, hanem válság. Erkölcsi, anyagi, politikai, világnézeti, kulturális, totális. Nem tudom, hogyan lesz vége és hogyan jövünk ki ebből. Senki sem tudja, de valamit mindenki remél.
Elnéztem azt a nyomorúságos nénit, aki a vele azonos korú kardigánban ott üdvözlégyezte a miniszterelnök urat a narancssárga pultnál és nem értett semmit a világból, csak azt, hogy az ő jóistene ilyen áldott vezetőt adott neki. Ő maga meg a totális vesztes volt, annak élő szobra minden létező mércével mérve. Becslésem szerint százezerszámra él körülöttem valahol a csalitban. Elcsoszog a piacra meg a templomba és fogalma sincs, hogyan is élhetnénk, ha élhetnénk valahogy. Neki hiába mesélsz bármit. Tökéletesen szelektív füle van, mindig azt fordítja feléd, amelyikkel nem hall semmit. Azt hiába mondod, hogy 70 éve vége a háborúnak és nem jutottunk sehová, csak a sor végére ad egy jegyet az automata. Mert nem érti. Mit tudja ő, százezren, hogy köröskörbe mindenki sokkal jobban él, kevesebb adót fizet, jobbat eszik, jobban nyaral, egészségileg nagyobb biztonságban van… honnan a fenéből tudná, ha egyszer nem ezt mondta neki a bácsi a beszélő dobozban. Azt hiszi el, amit egész nap hall. A távkapcsoló csatornaváltója meg már talán nem is működik. Ugyanennek a néninek egy másik alfaja egy kis falusi házban lakik, és meg van róla győződve, hogy a falu határán túl négerek leselkednek rá a bokorból, de Orbán Viktor majd jól lebirkózza őket. Ott ez volt a korlát, hát hogyan lehetne ezt átlépni? Dehogy szavaz ő másra, mert mindenki más szabadon engedné a pitbull négereket. Ezzel a nénivel szemben mi esélye van bármilyen felvilágosító kísérletnek? Körülbelül annyi, mint szellentésnek a forgószélben… Ő is azt hallja egész nap a hipnotizőrtől, hogy itt hurrá van, jobban élünk, kevés rezsit fizetünk, mindenki boldog, még az Erzsébet utalvány is! A mocskos Soros, mocskos Brüsszel, mocskos ENSZ, mocskos ellenzék meg mindezt elvenné egy nap alatt, de a hős Orbán Viktor ezeket mind jól elveri majd és elkergeti a határból. Na, ezzel próbálj versenyezni…
A pestkörnyéki falvak hegyei-dombjai által rejtett újgazdagék meg általában tesznek az egészre. Mit érdekli őket erkölcs, ország, vagy világnak szégyene? Jó itt. Csak őket ne zavarja senki. Minden házba be van jelentve nyolc Kft., kamera meg véreb őrzi a titkot, dehogy kell ide neki valami elszámoltatás, vizsgálat vagy felderítés. Jó ez a zavaros, éppen megfelel ez így. Amúgy is, az év nagy része valami trópuson zajlik, nem itt. Hát akkor?
Ezeket az embereket mit érdekli az, hogy egy bevallottan rasszista miniszter kimegy Bécsbe, és az utcán állva fehérkeresztényemberezik, mint egy múlt századi német náci? Jól van az… miért ne volna jól, amikor a bevallottan rasszista főnöke még meg is erősíti, hogy igaza is van! Nyilvánosan. De ki lepődött meg ezen, amikor a rasszizmusra már felesküdött az őcsényi ügy kapcsán is, de még nemrég Miskolcon is. Kit zavar? Az államrasszizmus az igaz és jó rasszizmus! A keresztény rasszizmuson meg még áldás is van! Akkor meg? Van itt valami egyéb kérdés?
És milyen alternatívát tudsz a fentiekkel szemben?

Címkék: kampány