Ha én székely lennék

…jaga diga diga jaga daga diga diga dom

Még a régi időkre emlékszel? A Rákóczi úton sétáltam éppen, talán az Uránia mozival szemben. Nagy-nagy üdvrivalgással érkezett az utcán egy tömeg, és azt kiabálták, hogy kitört Romániában a forradalom! Hogy felkeltek a testvéreink a diktatúrával szemben! Azonnal berohantam egy édesség-boltba, vettem egy pezsgőt és az utcán sírtunk, táncoltunk és nevettünk, mentünk, ittunk és énekeltünk, ha emlékeim nem csalnak, Marton Katival (az István a királyból, megvan?), egészen a Dunáig és ott Antall József rögtönzött egy kis beszédet a templom oldalánál. De boldogok voltunk! El sem hiszed! Aztán gyűjtöttünk, megindultunk Erdélybe, én kb. négy teherautónyi magyar nyelvű könyvet kéregettem össze az összes zuglói iskolából, és kivittük Marosvásárhelyre, a Bolyai Líceumba. ott is aludtam az ágyaitokban… emlékszel? Amerre mentünk, románok és magyarok álltak az utak mentén, román és magyar zászlókkal, tapsoltak és integettek… és a mi antennánkon is ott lobogott a román zászló.
Azután jöttek az RMDSZ sikerei, kudarcai, azután jött az, hogy a sunyi Fidesz kiszivárgott és éket vert a magyar és magyar. székely és székely közé. Orbán Viktor Szász Jenővel szétbarmolta az addig valamennyire egységes magyarságot/székelységet, aztán azt is kitalálta, hogy évente kijár oda ünnepeltetgetni magát, vastagon beszól mindig egyet a helyi hatalomnak, aztán otthagyja a helyi lakosokat, hogy csak igyák meg ők a levét… vicces játék, de jól működött. Ki tudja, hogy miért…
Aztán Verestóy Attilára emlékszel-e drága erdélyi testvérem? Már meghalt a szenátor, de azt azért tudjuk, hogy igencsak fel volt ellene uszulva a helyi nép, amikor a vagyonát 50 millió euróra saccolták. 200 négyzetméteres lakóház, meg 1000 négyzetméteres ház, meg jajistenem, minden! Átkoztátok? Bizony! És most, hogy Mészáros Lőrincnek 100 milliárd a vagyona? Ez így oké? Nemzeti és csuhaj? De nem egy Mészáros Lőrincünk van ám, nektek csak az a Verestóy volt, nekünk viszont egy nagykupac Garancsi, Tiborc, Vajna, Habony és más vámpírunk van... ez akkor nektek így pont erkölcsös is, meg rendben is találtatik… brávó! Ezért ide is utazol kampányolni, hogy ezeknek a rohadék rablóknak mind-mind legyen még egy-egy kastélya, helikoptere vagy repülője. Hogy te milyen rendes vagy! És következetes is!
Tudod, mi boldogok voltunk, hogy mi is, ti is beléptetek az Unióba. Mekkora esély, szép lassan felszívódhattak volna, eltűnhettek volna a határok, vége lett volna a hírhedt trianoni megosztottságnak, Éltünk volna vígan ugyanabban az országban megint… most meg támogatod a kerítést, az újra bedrótolt határokat? Éljen Trianon, vagy mi? Ja, hogy a menekültek, persze… és ugyan hány székely vagy magyar lányt bántottak azok? Eláruljuk, egyet sem. Szóval akkor miért jössz, és mit támogatsz? A továbbrablásunkat vagy a világtól és egymástól való elszigetelődésünket? Tényleg? Ezt akarod? Felülsz a buszra és ellenünk békemenetelsz márciusban és rázod rám az öklöd? Hogy a saját hazámban megnyomorodtam és ezért kicsúfolsz? Hogy az egyik legkorruptabb ország lettünk a világon, azért? Szavaznál majd arra, hogy süllyedjünk még tovább??
Te, figyelj, nem olvastad el azokat a könyveket, amiket odavittem? Menj le a Bolyaiba a pincébe, az udvarról nyílik... hátha mégis valami közös hasznunk lenne a felvilágosodásból.
Lehetne más, lehetne jobb, lehetne megint közös jövőnk. Nem átkoznánk egymást, hanem mulathatnánk együtt újra… csak el kellene kergetnünk a közénk furakodott gonoszt. Itt a kezem újra! Mint régen. Megütsz inkább nemzetileg vagy elfogadod?