Kunyera

(szomorújáték három képben)

Megy-megy az ember a hosszú botra szerelt malacpersellyel. Az alján kis csengettyű is lafog, hogy mindenki észrevegye ám! Odadugja a gyanútlan orra alá.
- Mire gyűjt? – kérdezi a gyanútlan.
- Aranypalástra, brokátra, tömjénre, öntömjénre, ólomüveg ablakokra…
- És kinek?
- Hát az anyaszentegyháznak! 
- Ember, most adtam maguknak százmilliárdot! Akaratlanul! Az ország pénzéből kapták!
- Szégyellje magát! Istentelen! Hazaáruló! – mondja a kunyera és tovább áll. Odalép a gyanúshoz.
- Adj pénzt!
- Adok, persze, hogy adok! – nyúl a tárcájába a gyanús – Aztán jól prédikálják ám ki a gyanútlant! Csak mi győzhetünk! Csak mi! Érti?
- Azt tesszük! De még mennyire, hogy azt! – vigyorog cinkosan a kunyera és kacsint is hozzá.
Megy-megy az ember a hosszú botra szerelt malacpersellyel. Az alján kis csengettyű is lafog, hogy mindenki észrevegye ám! Odadugja a másik orra alá.
- Mire gyűjt? – kérdezi a megállított.
- Hát a pártomra, hogy csak mi legyünk! Adjon, adjon, az Isten is megáldja! Ide a zsákba, vagy itt a csekk! Mi vagyunk a kormány! Az üldözési mániánkat fedezzük ebből…
- Adok, adok! – mondja az ember – aztán csekket is adjanak ám, mert otthonról is be akarom fizetni a családi megtakarítást!
- Derék magyar ember vagy fiam, az Isten is megáld! – dörzsöli a kezét a kunyera.
Megy-megy egy ember a hosszú botra szerelt malacpersellyel. Az alján kis csengettyű is lafog, hogy mindenki észrevegye ám! Odadugja egy másik orra alá.
- Mire gyűjt? – kérdezi a megállított.
- Kampányra! Hogy itt végre minden jobb legyen! Ez a Legyen végre minden jobb nevű párt, aki leváltja ezt a korrupt kormányt, ha segít!
- Adok, mert szedje már le valaki ezeket a púpokat a hátunkról! – mondja a megállított reménykedve.
- Tiltott pártfinanszírozás! Tiltott pártfinanszírozás!! – ordítja a sarkon álló feketecsuhás, meg az állampárt irigyen – Azonnal tartóztassák le! Láttuk, pénzt kért és pénzt kapott! Állami Számvevőszék! NAV! TEK! Polt! Mindenki rohanjon rá és verjék agyon az istentelent!