Ben Hur

Szerintem ragadjátok meg a lehetőséget és nézzétek meg a Ben Hurt a moziban. Aki már látta, az azért, aki meg még nem, az meg azért. Én is láttam már sokszor, ilyen-olyan TV-csatornákon leadják időnként, DVD-n is megvan, de azért más dolog afféle doboz-izében látni, meg egészen más a vásznon. És most végre moziban megy, újra bemutatták. Ne gondolkodj rajta, menj el, megéri! Az ismerőseim túlnyomó többsége intelligens ember, és bízom az ízlésükben.
Most esélyed van talán arra, hogy ne kukoricán csámcsogó, röfögő, majszoló kreténekkel menj moziba, talán azok elkerülik ezt. És aki beül, talán nem is az a mobilozó tahó, aki belevilágít az arcodba a hülye Facebook-kényszerével film alatt. Talán most normális emberekkel utazhatsz együtt egy másik világba.
Én első nap láttam, mit mondjak, fantasztikus! Szakrális élmény, és érdekes módon akkor is, ha vallásos vagy, meg akkor is, ha nem. Ez egy csendesen szép történet, ami mentes a mai hívők gorombán buta, gonosz tolakodásától, félremagyarázástól, ez csak megérint, ott lebeg a levegőben, a zenével érkezik, aztán elhal és távozik… nem bánt senkit. Nem leszel bűnös, nem kell térdelned, alázkodnod, nem fenyegetnek senkik semmivel.
Ha ki tudod nyitni és átadni magad, akkor szerencsés vagy. Rózsa Miklós mesebeli zenéje már a nyitány alatt ringat, fest, ígér, a film meg be is tartja az ígéretet. Átjár és jólesik. Közben szeretheted a bibliai tájat, a zsidókat, az arabokat, a lovakat, de talán még egy kicsit a zsarnokot is, valahogy köztük is találsz jóembert. Ha akarsz. Lehetne ezeket mind utálni, de lehet szeretni is. És úgy jobb. Zseniális hozzáadott érték az arctalan Krisztus. Igen, elég, ha hisszük, vagy sejtjük, hogy van, vagy azt, hogy mit mond. A szavaknál itt több a kép és a zene. Mindent megértesz, még azt is, amit ötven hittanórán nem sikerült. Hogy ez nem az a kókler hókusz-pókusz, amivé tette az idő, hanem csak egy szelíd üzenet. Hogy mindezt William Wyler honnan tudta vagy értette ilyen pontosan, arról fogalmam sincs. Meg arról sem, hogy más meg miért nem így érti?
Fél évszázada mit adott nekünk ez az ötvenezer ember, aki ezen dolgozott, talán ők sem tudták meg soha. De hittek benne.
Ennek a filmnek semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy van Isten vagy nincs. Ez ettől függetlenül szép. Biztos bele lehetne kötni történelmileg, biztos lehet minden filmben hibát is vadászni… de minek?
Fogadd meg, amit mondtam. Nem leszel ettől semmiféle elkötelezett sehová, csak jobb ember lehetsz, mint ezelőtt voltál. Meg gazdagabb.

2016.05.19.

Címkék: film, vallás