Beletrottyantani az őszbe és a tájba

Közvetlenül Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után voltunk Tolnában, Baranyában, és mire végigmentünk északról délre a hazán, a buzgó plakátragasztók mindenütt, az összes fára, falra, kéményre, lámpavasra felvarázsolták a Stopkarácsony helyett a Stopgyurcsány, Stopmárki-zayt. Minden faluban, városban, országutak mentén... ezenkívül egyetlen termék van még, ami plakátra érdemes, az Elk*rtuk nevű készítmény, a fentieken kívül más nem kapható. Ha szeretitek, ha nem, ez van. De ez kötelező! Aláírni is a listát, petíciót, már a sokadikat, meg kötelező elmenni békemenetre, a vadászati világkiállításra, Eucharisztikus kongresszusra, a fikázó filmre, ha nincs elég ember, akkor fogni kell, visszük az iskolásokat, szocialista brigádokat, nyugdíjas klubokat, pávaköröket, a gospel-kórust, helyi lokálpatriótákat, mindenkit, aki csak elkapható.
Gyönyörű az ország a gyönyörű őszben. De sokszor kifejezett gondot jelentett, hogy ne fényképezzek bele egy szép faluba vagy hegybe egy ilyen plakátot, Siófokon még mindkét verzió élt, a stopkarácsonyos is párhozamosan futott a stopmárki-zayossal, az Elk*rtukkal együtt mindhárom ott virított a csendes hajóállomás félszigetén, meg bárhol, ahová csak léptél… tudod, Kálomista Gábor mondta ám, hogy ááá, ez a film nem kormánypénzből van, csak úgy összedobták, ezzel szemben a megtekintése egy állampárti kötelező program, a kiplakátolása meg több kisállam éves költségvetését messze felülmúlja… ez is csak úgy, farzsebből, mert volt ennyi pénz véletlenül a kredencben, meg a varródobozban… gondold el, mibe került ezeket a stoposokat órák alatt újraterveztetni, újranyomni, újrabérelni, újraragasztani… erre volt pénz, volt ember, volt nyomda, autó, minden! És mindezt a semmiért, zéró okkal, zéró eredménnyel, se Gyurcsány, se Karácsony, se Márki-Zay nem követett el semmit, amivel ezt éppen most magyarázni lehetne, pusztán a vereségtől való mérhetetlen rettegés izzik alatta. A Fidesz soha nem számolt el semmiféle propagandaköltséggel senki felé, csak halálra kínozza a többi pártot, hogy ők honnan merészelnek pénzt birtokolni arra, hogy csak egyetlen plakátot is kitegyenek. Talán ez a kis Heródes megöletne minden fiúgyereket, ha valaki megjósolná neki, hogy most születik meg az őt leváltó utód. Képes rá.
Szóval, csak sétálgatok tegnap is a mesebeli tájon, hát, Veszprém megye is agyon van pakolva a kisgonosz félelemplakátjaival… itt a révfülöpi mólónál készült pár kép, hát csakazértse vagyok hajlandó a fütyfürütty gyűlöletkampányát népszerűsíteni, pedig minden képen ott lappang a mocskos kezenyoma… de levágtam, pedig még kint a hajóállomáson is van vagy három… így pucolom a magam virtuális eszközeivel az őszt, így védem a tájat a gonosz leheletétől.

2021. november 06.