Kaland az intellektuális vízszint alatt

Gondoltam, elvegyülök a nép között, mint Mátyás király szokta szombat délelőttönként, és felkeresem némi körmöci ar…, vagyis hát pénzverdei forintokkal országomban az antiateista koldust, miután kengyelfutóim, azaz a feleségem jelentette, hogy megint ott posztol a vártán.
Koma transzban ül és dudorászik, és tényleg rajta van a tábla, hogy ateisták ne adjanak, mert minden bajok, izé, lopás, bűn, háborúk, satöbbik miattuk vannak. Elhatároztam, hogy nem tartok felvilágosító szemináriumot, csak az engedélyét kérem az adomány adására. Nem jött össze. A fazon rikácsolni kezdett, hogy nem kell pénz, menjen innen, hagyjon békén, én meg horpaszom alá vágtam addig csóvált farkamat és zavartan elódalogtam. Valahogy úgy nézett ki a figura, mit a vak harmonikás az Amarcordban, amikor szemtelenkedtek vele a gyerekek. Kezével-lábával csapkodott és gesztikulált. Itt aztán gyógypedagógusi előéletem összeomlott, és távolabbról figyeltem a pácienst. Mondjuk azt, hogy rendhagyó belső felépítése lehet. Később transzba esett megint, szemét vadul forgatta, hogy csak a fehérjéje látszott a kavarásban, miközben tenyereit a napisten felé fordította, ahogy az azték papok vagy a szélsőséges karizmatikusak és kifejezetten artikulálatlan hangokat hallatott, talán az idők homályából, misztikus nyelveken szólás, sámános telekommunikáció…
De hagyjuk itt magára Isten elromlott játékszerét, aki valahol elhagyhatta a jótállási jegyét, és így nem jut már el a szervizbe sehogy. A humánum útja egy másik irány, nem feltétlenül azonos csapás a klerikálisával. Elég rossz és romboló példa, hogy Európa önmagát legkeresztényibbnek melldöngetett királya momentán egy szavahihetetlen és szavahitetlen szaralak. Lapozgatva a történelmet, ez eléggé jellemző dolog és számtalanszor előfordult a múltban is. Ez egészen biztos nem tenne jót az egyháznak sem, ha komolyan venné a saját küldetését. A szaralakok erős érdekszövetsége mindig kiveti magából a Szent Ferenceket meg az Iványi Gáborokat is, de még azon túl a béke, meg a szeretet hirdetőit is, mert az egyházi hatalom mindig az igazhit legbőszebb ellensége, csak erről egyáltalán nem szoktunk beszélni, mert annyira abszurd. Az igazhitű latin-amerikai pápa meg a közel-keleti Jézus Krisztus szellemi hagyatéka szinte reménytelen harcot vív a keleteurópai tolvajvárak államegyházaival, utóbbiak a befolyásukat, meg az Istenük fenyegetését ma is a nép kordában tartására fordítják, a rasszizmusuk és a homofóbiájuk szolgálatába állítják, és mérhetetlen vagyonokat halmoznak fel, miközben kisemmiznek másokat. A színtiszta erkölcstelenség esszenciája kavarog a palástjaikban. Növekvő rémálom és terebélyesedő árnyék a normális nemzetek közösségétől való elszakadás veszélye. Az idők szélirányával szembe fordul pár deviáns hajó a flottából.
Szóval, antiateista koldus haver… meg ti, az összes többiek. Mégis kitől, melyik fajta jótevőtől vártok ezentúl alamizsnát?
2020. november 21.