"Ezek ugyanazok" rovat

Odajött Karmazsin Greccó, a környék főstricije és levert a lánynak egy irtózatos pofont. Majd foghegyről odabökte, hogy
- Mától nekem dolgozol, büdös, koszos ribanc! De cserébe megvédelek az ukrán, albán meg a szerb striciktől és biztonságban leszel. De azt csinálod, amit én mondok, vagy üzenek!
És a falu kitaszított lánya nem futott el. Lassan felállt, letörölte a vért az arcáról, egy kicsit a könnyeit is leszárította a szél, és tovább ringatta fáradt farát az országút mentén. Valakihez csak tartozni kell, aki megvéd, nem?
Ne töprengjünk a kiszolgáltatott lányok természetén, miért nem szaladnak naponta a rendőrségre, miért nem mártanak kést a vérszívóikba, mert nem. Azaz, csak feltűnően ritkán.
Karmazsin Greccó rákönyökölt a kocsma pultjára és azt mondta Piánszky Lajosnak, hogy megvédi őt az összes éjszakai gyújtogatótól, ha rendszeresen fizet… de ha nem, akkor ő gyújtja rá az ivót. És az élet ment tovább.
Mindenki újra és újra megdöbben azon, hogy hogyan lehetnek egy ordas hatalomnak tömegével hívei, akik kiszolgálják, éltetik, míg az két fullánkkal élősködik a bőrükön… hát ezért.
Szinte a világ összes szektája, hitháza abból él, hogy megfenyeget, hogy ha nem építesz neki márványból palotát, nem tömöd degeszre arannyal, akkor elkárhozik a lelked, elvisz a Sátán, poklok fenekén végzed örökkön örökké. És zavartalanul működik ez ma is. Törvényesen. A szocializmus rád mutatott a plakátról, fegyverrel a kezében, és árulónak nevezett, ha nem szolgálod gondolkodás nélkül. Mert akkor jönni fog az aljas nyugat meg a NATO, az imperialisták, meg még a kulákok is, de ő, a hős, majd jól megvéd. Hát ezért élsz így… a német birodalmat az a félelem olvasztotta tégelybe évtizedekig, hogy ha nem hengerli le a gonosz ellenséges világot, akkor az fogja legázolni őt, a nem árja fajok sáskaraja…
Most meg, ha itt élsz, ezeken a földrajzi koordinátákon, ahol én, láthatod, hogy nettó ugyanez történik. Karmazsin Greccó megint rákönyökölt a pultra, és közölte, hogy szeresd őt, éltesd és fizess neki, és ő megvéd téged az afrikai és ázsiai hordáktól.
És a módszer ugyanaz. A nép ugyanaz. A reakció ugyanaz.
Karmazsin Greccó neve viszont néha változik.